Меркел обсъди Либия в разговори с Путин и Ердоган

Германия предложи да бъде домакин на международна мирна конференция за Либия

Свят
15:47 - 30 Декември 2019
1538
Меркел обсъди Либия в разговори с Путин и Ердоган

Германският канцлер Ангела Меркел е обсъдила усилия за постигане на дипломатическо решение за прекратяване на конфликта в Либия по време на отделни телефонни разговори с руския президент Владимир Путин и турския президент Реджеп Ердоган, чиито правителства възнамеряват да изпратят войници в северноафриканската държава.

Това съобщи говорителят на правителството на Германия, цитиран от "Ройтерс".

Министърът на външните работи на Турция предупреди, че има риск либийският конфликт да прерасне в хаос и да се превърне в следващата Сирия, докато в същото време Анкара обмисля изпращане на войници в държавата.

Миналата седмица Ердоган обяви решение на правителството да търси съгласието на парламента за изпращане на войници в Либия по молба на Триполи. Войниците ще защитават подкрепяното от ООН правителство срещу силите на генерал Халифа Хафтар, който пък получава военна помощ от Русия, Египет и ОАЕ.

Говорител на германското външно министерство заяви, че Берлин е обезпокоен от информацията за военните планове на Турция в Либия. Той призова всички страни да се въздържат максимално, да спазват международното оръжейно ембарго и да засилят усилията за дипломатическо решение.

Договориха се да продължат да поддържат контакти за засилване на дипломатическите усилия, каза говорителят и добави, че Меркел също е обсъдила развитието в Сирия по време на разговорите с Ердоган и Путин в неделя.

Германия предложи да бъде домакин на международна мирна конференция за Либия, която ООН планира. Конференцията може да се проведе в Берлин след планирана среща между Ердоган и Путин през януари.