Меркел затръшна вратата пред Великобритания

Новини
19:21 - 26 Юни 2020
5633
Меркел затръшна вратата пред Великобритания

Великобритания ще трябва да "живее с последствията" от това, че британският премиер Борис Джонсън изостави плана на предшественичката си на поста Тереза ​​Мей за поддържане на тесни икономически връзки с Европейския съюз след Брекзит. Това подчерта германският канцлер Ангела Меркел, като втвърди тона си във връзка с перспективата за сценарий без споразумение между ЕС и Лондон в края на годината.

След повече от три години, в които германският канцлер многократно подчертава своята отвореност към споразумение, което би поддържало текущите потоци на Великобритания в търговията с Общността, тя намекна, че вратата, водеща до подобен компромис, вече се е затворила.

"Трябва да изоставим идеята, че ние трябва да определим какво трябва да иска Великобритания", изтъкна Меркел в голямо интервю за малка група европейски вестници, включително британския "Гардиън". "Великобритания да определи, а ние, ЕС27, ще отговорим по подходящ начин."

Говорейки дни преди Германия да поеме ротационното председателство на ЕС, Меркел даде да се разбере, че нейният приоритет е вместо това да прокара спасителен план във връзка с пандемията от новия коронавирус, за да спре сриването на икономиката на Европа в най-големия спад от 1930-те години.

Навършвайки се през тази седмица 4 години от референдума за Брекзит, промяната на реториката от страна на канцлерката също така изглежда да слага край на подновените спекулации в британските медии, че Меркел може да се опита да смекчи червените линии на Брюсел, за да осигури споразумение в последния момент.

"С премиера Борис Джонсън, британското правителство иска да определи за себе си какви отношения ще има с нас след напускането на страната", посочва Меркел и добавя: "Тогава ще трябва да живее с последствията, разбира се, тоест с по-малко взаимосвързана икономика."

По думите ѝ ако Великобритания не иска да има правила за околната среда и пазара на труда или социални стандарти, които да са сравними с тези на ЕС, "нашите отношения ще бъдат по-малко близки. Това ще означава, че Лондон не иска стандартите да продължат да се развиват паралелно".

Преговорите между Великобритания и ЕС са в безизходица във връзка с това дали Обединеното кралство трябва да се обвърже с развиващите се правила на ЕС за държавната помощ и общите екологични, социални и трудови стандарти в замяна на търговско споразумение с нулеви мита.

Посланикът на Германия в Брюксел Михаел Клаус наскоро заяви, че очаква Брекзит да владее по-голямата част от политическото внимание през есента, разпалвайки британските надежди, че шестмесечното председателство на Германия на Съвета на ЕС може да изтласка обратно преговорите в челото на политическия дневен ред преди удълженият период да приключи на 31 декември.

Ала в интервюто, проведено около огромната кръгла конферентна маса в сградата на канцлерството в Берлин, за да се изпълнят правилата за физическо дистанциране, германският канцлер е обещала да изразходва по-голямата част от политическата си енергия по време на председателството на Германия за сближаване на страните членки на ЕС около съвместен икономически отговор на "предизвикателство с безпрецедентни размери", поставено от пандемията от новия коронавирус.

Кризата, породена от коронавируса, която се разрази на 15-ата и последна пълна година от престоя на Меркел на върха на германската политика, не просто доведе до забележителен ръст на нейния личен рейтинг на одобрение, но и до необичайно оттласкване от дълбоко вкоренената фискална сдържаност на нейната консервативна партия.