Местан философства за ваксините: Не бъдете пацифисти, това е война за живот

Лидерът на ДОСТ искал реформа в правната система, за да не бъде никой задължен да се имунизира

Политика
13:57 - 28 Декември 2020
2607
Местан философства за ваксините: Не бъдете пацифисти, това е война за живот

Бившият председател на ДПС и настоящ на отцепническата партия ДОСТ Лютви Местан спретна есе на тема ваксините и вируса и обяви, че всички трябва да се обединят в името на една цел - унищожаване на SARS-CoV-2. 

"Винаги съм изпитвал скрито възхищение към пацифистите (от лат. pacificus – творящ мир) и тяхната крайна позиция против всяка война, независимо от висотата на каузата, в името на която тя се води. В хода на световната история хиляди пацифисти са заплащали със затвор и други тежки наказателни присъди упорития си отказ да вземат оръжие в ръка, дори когато законът ги задължава", пише Местан във фейсбук профила си. И допълва - човечеството нямало право на пацифизъм в тази война за живот. А най-хуманното оръжие било именно ваксината. 

"Уви! Казусът е по-сложен и не заради съмненията за ефикасност, ползи и рискове от вируса (тук дължим повече доверие на науката и учените), а заради дълбоката асиметрия между предназначението на ваксината – да предпази света от злото „Ковид“ и абсолютното ни право на избор – да се ваксинираме или не. Законът гарантира правото на избор, но изправя всеки гражданин на света пред морална дилема, поставя на изпитание отговорността не само за самите нас, а най-вече за другите. Необходимо е кратко пояснение. Всеки болен е в правото си да откаже един или друг метод за лечение. Това е принцип в медицината, скрепен със закон. В този случай рискът е ограничен до конкретният пациент – субект на правото на избор. При епидемиите не е така. Реализирайки частното си право да откажa ваксина, аз застрашавам не само своето здраве и живот, а тези и на околните, ще рече на цялото общество. При пандемиите е още по-сложно. Неадекватните действия на една държава застрашават всички останали – светът е отдавна глобализиран и не познава острови на сигурност", пише още Местан. И настоява не само за здравна реформа, но и на правната система. 

"Следва да се намери нов, адекватен на също така новите предизвикателства, баланс между неприкосновенoстта на личните права и свободи и общественото здраве. Тезата не е крайно консервативна, още по-малко нелиберална, защото точно либерализмът е извел принципa – „Моите права свършват там, където започват правата на другите“, разсъждава лидерът на ДОСТ. 

Местан декларира готовност да се ваксинира и съветва избирателите си също да го направят.