Местан проговори: Няма да поема чужд грях

Спрях на стопа, не съм извършил нито нарушение на Закона за движение по пътищата, твърди политикът

Политика
17:22 - 26 Април 2019
2371
Местан проговори: Няма да поема чужд грях

"Няма да поема върху себе си чужд грях и вина”, обяви Лютви Местан, обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа, станала на 14 април на международния път за Гърция. Лидерът на ДОСТ най-сетне проговори по трагедията, като настоя за обективно разследване, което да установи истината за катастрофата, пише „24 часа”. Местан твърди, че при инцидента не е извършил нито едно нарушение на Закона за движение по пътищата.

"Спрях на стопа, погледнах и в двете посоки и като се убедих, че няма кола, завърших маневрата по включване в своята дясна лента в посока Кърджали, без да отнемам предимство и там бях ударен от кола с водач, който вместо да продължи в своето свободно платно, пресича непрекъсната линия, пресича маркиран остров без право, навлиза в чуждо платно и удря колата в чуждото платно", разказа Лютви Местан. Той отбеляза, че прокуратурата е повдигнала обвинение срещу него още на втория ден след катастрофата, но все още няма такова срещу другия водач. Според Местан се провеждали разпити на различни свидетели в кавички, които дошли на мястото на произшествието час след катастрофата, но единствените преки свидетели, които били в колата след политика все още не били разпитани.

Местан категорично отхвърли обвиненията, че не е помогнал на семейството в другата кола. Той твърди, че отишъл при тях веднага, след като излязъл от безсъзнание, но не можа да каже точно след колко време.

Според Местан няма разумно и логично обяснение как кола, която е престроена в дясно платно в посока Кърджали - Маказа е ударена не от ляво, а челно от кола, която се движи в посока Маказа - Кърджали.

"Колата, в която бях, е непокътната отляво. Това обстоятелство никой не иска да види, макар да е очевидно", твърди политикът. Той допълни, че срещу него е задействан злокобен сценарий.

Местан категорично отхвърли разпространената информация, че от 2013 има съставени едно наказателно постановление, един акт и 13 фиша, всички за превишена скорост.

"От 2013 година досега нямам извършено нито едно нарушение на Закона за движение по пътищата", декларира политикът. Той припомни, че в периода от 2013 до април 2017 година е бил със статут на охранявано от НСО лице и нито веднъж не е сядал зад волана на автомобил.

"Не съм нарушавал Закона, не съм санкциониран и не съм плащал глоби", беше категоричен Местан. Той допуска, че посочените глоби са от времето, когато е бил председател на ДПС. Политикът допуска, че нарушенията са извършени от водачи на автомобили, които са собственост на партията, която оглавяваше.

"Настоявам главният прокурор да разпореди проверка дали тези нарушения за превишена скорост са извършени от мен и в качеството ми на физическо лице или са извършени от други физически лица, шофирали коли, собственост на ДПС", каза Местан. Той ще настоява също да се провери кой е платил актовете и фишовете.