Метавселената започна да се разпада

Корпорации изтеглят инвестициите си от виртуалната реалност

Новини
12:27 - 31 Март 2023
2664
Метавселената започна да се разпада

Марк Зукърбърг инвестира милиарди в направата на масов виртуален свят. Той ребрандира компанията си от „Фейсбук“ на „Мета“ и превърна метавселената в своя пътеводна звезда.

Други корпоративни гиганти последваха стъпките му - „Дисни“ също обяви планове за своя метавселена.

Лошата графика, отблъскващата стерилност и нежеланието на мнозинството от хората да прекарват часове с шлемове за виртуална реалност на главите си „разбиха“ концепцията за метавселена на пух и прах. Поне за сега.

„Дисни“ и „Майкрософт“ са поредните големи компании, които се отказват от плановете си да изграждат метавселена.

„Дисни“ съкрати цялото си VR подразделение, а „Майкрософт“ затвори VR организация, придобита през 2017 година, пише The Wall Street Journal.

„Много компании и бизнеси разбираемо смятат, че ако трябва да намалят броя на служителите или разходите като цяло, този вид категория би изглеждала доста лесна цел“, каза Скот Кеслър, анализатор в технологичния сектор в изследователската компания Third Bridge Group.

Друга причина за отказа от метавселената е, че днес „горещата тема“ в технологичния свят е друга - изкуствения интелект.

AI изглежда като "пари сега", докато метавселената изглежда като „евентуални пари, но след време“. И инвеститорите очевидно отхвърлят последното.

Преди броени месеци „Майкрософт“ инвестира 10 милиарда долара в OpenAI и междувременно освободи 11 000 служители. Оптимизирането на разходите доведе до прекратяване в зародиш на проектите за метавселена.

WSJ също така отбелязва, че продажбите на VR шлемовете Metа Quest 2 са намалели през последното тримесечие, а

метавселената на Зукърбърг - Horizon Worlds - е станала по-пуста от всякога.

„Дисни“ вижда изкуствения интелект като най-добрата за компанията съвременна технология. Причината е, че AI може да участва в направата на специални ефекти, анимации и дори да пише сценарии.

Изкуственият интелект има силата да спести хиляди часове труд и голямо количество инвестиции, ако се използва за направата на филми.

Това определено звучи по-примамливо за инвеститорите от масивен VR свят за забавление, който скоро няма да стане конкурентен на популярни компютърни и конзолни игри, пише dir.bg.