Методи Лалов дискриминирал сляпа жена

Съдът в Страсбург решава как ще накаже България за казуса

Топ
22:35 - 07 Август 2019
3440
Методи Лалов дискриминирал сляпа жена

Може ли сляп човек да е съдебен заседател и дискриминация ли е срещу хората с увредено зрение да не им се позволява да участват по този начин в съдебни дела. Това решение ще трябва да вземе Съдът на ЕС в Люксембург, след като българският Върховен административен съд му отправи запитване.

Повод за искането за европейско съдебно решение е дискриминация от страна на бившия шеф на Софийския районен съд Методи Лалов и съдия Феня Стоянова. Двамата са били осъдени на глоби от административен съд - София, защото са дискриминирали съдебната заседателка Живка Павлова, но обжалват присъдите си пред ВАС.

Живка Павлова обвинява Лалов и Стоянова, че са я дискриминирали, защото е сляпа. Жената е юрист по образование, а през 2014 г. е одобрена от Столичния общински съвет за съдебен заседател. На 25 март 2015 г. Живка Павлова е положила клетва като съдебен заседател и е разпределена към 6-и наказателен състав на Софийския районен съд, чийто шеф по това време е Лалов.

От датата на заклеване на незрящата жена до август 2016 г., когато е въведено случайното разпределение на заседателите по дела, Павлова не е била разпределяна за заседател по нито едно дело, става ясно от запитването на ВАС да Съда на ЕС. Жената се е оплакала на Лалов и е поискала да бъде прехвърлена в друг съдебен състав, но молбата ѝ е била оставена без отговор.

Заради това незрящата жена се обърнала към Комисията за защита от дискриминация, която наложила глоба от 250 лв. на Лалов и от 500 лв. на съдия Феня Стоянова. Глобите са били потвърдени и от административния съд в столицата.

Методи Лалов бе председател на Софийския районен съд до декември 2016 г., когато подаде предсрочно оставка, защото не бил съгласен с политиката на ВСС, а впоследствие организираше и протести срещу ръководството на съдебната система. Преди дни Лалов подаде оставка и като съдия, този път пък несъгласен, че единствената кандидатура за главен прокурор е на зам. главния прокурор Иван Гешев.

Заради лошо поведение на Лалов към служители на СРС съдът бе осъден да плати 1000 лв. глоба, срещу него има и искане за дисциплинарно производство.

Това е поредният случай, който лъсва в публичното пространство, като пример за безпардонното отношение на магистрата към свои подчинени и за злоупотреба с власт във вече бившето му работно място.