Между 195 и 1850 лева ще вземат членовете на СИК и РИК

Топ
21:28 - 03 Февруари 2023
2072
Между 195 и 1850 лева ще вземат членовете на СИК и РИК

Между 195 и 1850 лева ще вземат членовете на секционните и районните избирателни комисии за работата си на 2 април. Сумата зависи от натовареността и броя на секциите, за които отговаря конкретният служител. Приблизително 12 милиона лева ще бъдат разходите на ЦИК за 49-ия парламент. 

Увеличението във възнагражденията е сериозно. Районните комисии ще взимат от 1530 до 1850 лева, в зависимост от броя на секциите, за които отговарят. Секционните комисии пък ще получат от 195 до 250 лева за деня.

„На предните избори с ходенето и предаването на вота – 130 лв. Сега – с близо 100 лева отгоре, различно е“, казва Тодор Тодоров, който за седми път участва в изборите. 

Според ЦИК част от задълженията на тези хора ще са да внимават за нарушения на изборния процес.

„След като възнаграждението ще бъде по-високо, се надяваме на отговорността на членовете на СИК да си свършват работата, така както трябва“, каза Росица Матева, зам.-председател на СИК.

Към тази отговорност се добавя и броенето. Според експерти то ще бъде по-сложно. 

„Нов ще бъде начинът, по който ще гласуваме на 2 април, тъй като наред с хартиените бюлетини ще има и бюлетини, генерирани от машините. Предстои не машината, а членовете на СИК да преброят бюлетините от машината, наред с хартиената бюлетина“, каза пред Би Ти Ви доц. Наталия Киселова.

Традиционно народното събрание се свиква две седмици след изборите. В този случай се очаква това да бъде след средата на април и Великденските празници.