Мицкоски: Ще променим Конституцията срещу гаранция за влизане в ЕС

Стига дипломация на огънат гръбнак и целуване на обувки, отсече премиерът на РСМ

Новини
15:11 - 18 Септември 2024
1041
Мицкоски: Ще променим Конституцията срещу гаранция за влизане в ЕС

„Позицията на правителството на Северна Македония относно конституционните промени е ясна. Моята позиция е ясна. Стига поразии, стига политики и дипломация на огънат гръбнак и целуване на обувки. Искам да говорим за ценности, за зачитане на правата на човека и да знаем, че ако го започнем, както ни беше обещано през онази 2018 г., след 3, 4, максимум 5 години ще завършим този път и ще бъдем член на ЕС“. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски преди визитата си в Брюксел, където ще проведе работна среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лаейн.

Мицкоски каза, че по време на срещата ще бъде обсъдена европейската интеграция на Скопие и той ще защити македонските национални интереси.

„Искаме да представим аргументите, да предадем разочарованието, което изпитват македонските граждани, защото то е голямо, бих казал - огромно. Защото минаха повече от две десетилетия и половина откакто тръгнахме по пътя си към ЕС, повече от десетилетие и половина, откакто официално получихме първия положителен доклад от ЕК за началото на преговори. Не можем да започнем не защото не спазваме критериите от Копенхаген, не защото не сме любители на европейските ценности, а защото има изкуствено наложени пречки, които никой друг народ, никоя друга държава не е имала“, каза министър-председателят.

По силата на т.нар. „Френско предложение“, прието от България и РСМ през 2022 г., Скопие е длъжно да впише българите в преамбюла на своята Конституция, за да започне преговори с ЕС. Новото македонско правителство, начело с Християн Мицкоски, твърди, че ще търси предоговаряне на преговорната рамка с ЕС.