Microsoft стана най-ценната компания в света... за няколко часа

Новини
12:58 - 12 Януари 2024
1455
Microsoft стана най-ценната компания в света... за няколко часа

Microsoft измести от върха Apple като най-ценната компания в света, макар и за кратко. Стремежът на технологичния гигант към развитие на генеративния изкуствен интелект продължава да повишава цената му, съобщава CNBC.

Акциите на софтуерната компания скочиха с цели 2%, поставяйки пазарните оценки на корпорацията на $2,903 трилиона. В същото време пазарната капитализация на Apple спадна до $2,871 трилиона, след като нейните акции паднаха с 0,9%. Това се случи за първият път от 2021 година.

Тогава стойността на производителя на iPhone отново падна под тази на Microsoft.

Няколко часа по-късно обаче Apple си върна титлата, като оценката на Microsoft падна до $2,849 трилиона. Компанията на Марк Зукърбърг беше първата американска корпорация, достигнала пазарна стойност от $3 трилиона през 2022 година.

Сегашният ръст в акциите на Microsoft дойде малко след като тя съобщи, че приходите ѝ са нараснали със 7% до $52,9 милиарда през третото тримесечие на годината, надминавайки очакванията на анализаторите.

Печалбите се дължат най-вече на стремежа на корпорацията да интегрира AI технология в своя облачен бизнес.

Microsoft засили своите AI инициативи в началото на 2023 година с обявяването на многогодишна инвестиция от $10 милиарда в OpenAI.

Пазарната капитализация на Apple достигна своя връх от 3,081 трилиона долара на 14 декември 2023 година, докато стойността на Microsoft достигна цели 2,844 трилиона долара на 28 ноември.

Началото на 2024 г. не е убедително за компанията на Тим Кук. Продажбите на iPhone спадат на фона на нарастващ конкурентен натиск от играчи като завърналия се силно особено в Китай Huawei. iPad и преносимите устройства като слушалки и смарт часовници също не отчитат голямо търсене.