Мигащият зелен сигнал на светофара не нарушава Виенската конвенция

Това посочват от Института за пътна безопасност

Общество
14:30 - 18 Ноември 2021
1541
Мигащият зелен сигнал на светофара не нарушава Виенската конвенция

Мигащият зелен сигнал на светофарните уредби не нарушава Виенската конвенция. Това посочват в свой анализ експертите от Института за пътна безопасност /ИПБ/.

Във връзка с публична дискусия по темата, правните експерти от неправителствената организация изразяват становище, че цитираният международен документ не забранява използването на зелена мигаща светлина.

"Законодателството на всяка страна подписала Виенската конвенция е съобразено с правилата, залегнали в нея дотолкова, че то да не им противоречи. Това не възпира тези държави да развиват и добавят функционалности, с които да подобрят безопасността по пътищата.

Трябва да се има предвид, че именно в Австрия, където е приета Конвенцията, преди повече от 50 години за първи път е въведена практиката с мигащата зелена светлина", аргументират се от ИПБ.

В становището си те припомнят още, че конвенцията утвърждава общите правила за движение, а мигащата зелена светлина на светофарните уредби се възприема като косвен надграждащ елемент на основен пътен знак. "С други думи България би нарушила Конвенцията ако например реши да смени цветовете на светофара и вместо зелено и червено, реши да въведе синьо и бяло", дават за пример експертите.

От Института за пътна безопасност посочват за пример и няколко големи европейски града, където такава сигнализация се използва: Малмьо, Осло, Амстердам, Аликанте, Прага, Варшава, Вилнюс, Сегед, Братислава, Майорка и други.

В България зелената мигаща светлина е въведена експериментално за първи път в град София през 2015 г. Данните показват, че в района на кръстовищата, където е въведена, тежките пътнотранспортни произшествия намаляват, аргументират се още експертите. В своя скорошна позиция Министерството на регионалното развитие подчерта, че няма правно основание за въвеждането й, тъй като регламентация за това не съществува нито в Закона за движение по пътищата, нито в Наредбата, уреждаща светлинните сигнали.

В своя позиция, изразена във социалната мрежа фейсбук, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев посочи, че зелената мигаща светлина все пак ще бъде узаконена и запазена.