Мигрантска инвазия към Великобритания

Свят
17:14 - 03 Октомври 2023
3556
Мигрантска инвазия към Великобритания

Повече от 1000 мигранти са направили опит през последните три дни да преминат във Великобритания от Франция с гумени лодки, сочат британски правителствени данни, тъй като трафикантите на хора се възползват от благоприятните климатични условия, предаде Ройтерс.

По-рано тази седмица френският влекач "Абей Норманди" е застигнал надуваема лодка, насочила се към британски води. На борда имало 50 души, като никой от тях не носел спасителна жилетка.

Ролята на влекача на френската морска пехотна полиция беше да установи състоянието на лодката, броя на хората на борда и дали те носят спасителни жилетки или не. След това трябваше да я последваме, за да сме готови да се намесим, ако възникне проблем, каза капитанът на кораба. 

След като навлязла в британски води, лодката била посрещната от британски спасително-издирвателен кораб, на който се качили мигрантите, съобщи фотограф на Ройтерс. През март Великобритания заяви, че ще предостави на Франция около 480 милиона паунда (579 млн. долара) за три години, за да се опита да спре мигрантите да извършват незаконни преходи, след като през 2022 г. броят на пристигналите мигранти надхвърли 45 000 души.

Трафикантите обаче постоянно променят стратегията си, каза говорителка на френското звено на морската полиция в Ламанша и Северно море.

Данните на правителството на Обединеното кралство показват, че мигрантите, които от началото на годината са стигнали по море от Франция до Великобритания, са 25 330 души.