Михаил Екимджиев зове: Сарафов да каже защо сега се изплаши за живота си

Актуални новини
13:51 - 17 Май 2023
3684
Михаил Екимджиев зове: Сарафов да каже защо сега се изплаши за живота си

Според мен менторите на Иван Гешев, неговите стопани са го поставили на този пост именно заради артистичния му талант. Той три години се прави на прокурор, тъй като за всички вече е очевидно, че той няма качества на юрист, да не говорим за изискуемите от Конституцията високи нравствени качества", заяви във вторник пред "Евронюз България" адвокат Михаил Екимджиев по повод на обвиненията, които в последните дни си разменят главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов.

Екимджиев коментира и изявлението на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, че сега се страхува за живота си. Според него сега Сарафов трябва и да каже защо се страхува за живота си, както и да каже чии други животи са били застрашени от главния прокурор Иван Гешев. Адвокат Екимджиев смята и, че вероятно има връзка между опитите за съставяне на правителство, които текат в момента, и случващото се в прокуратурата.

"Очевидно е, че се готви заместник на Гешев. Вероятно кукловодите замислят нов главен прокурор, малко дистанциран от мазните борби, които се водят в момента", коментира адвокат Михаил Екимджиев. Той припомни, че за избор на нов главен прокурор е нужна подкрепата на 17 от членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет, а за избирането на човек, който временно да изпълнява тази длъжност е нужно обикновено мнозинство.

"За мен нямаше особена изненада (в това, което се случи в прокуратурата - бел.ред.), защото всички, които следим и анализираме процесите в съдебната система и в частност в прокуратурата, знаем, че прокуратурата се е превърнала и е превърната, главно по времето на управлението на Бойко Борисов, в една престъпна шайка. И беше въпрос на време в тази високоорганизирана престъпна група да се получат конфликти и да се стигне до сюжет, подобен на филмите на Гай Ричи - няколко гангстерски банди се бият помежду си. Това е сюжет, в който няма добри герои", каза той.

"Единствената полза от този сюжет е, че става безпощадно ясно политическото влияние в тази деградилата институция и нуждата от преучредяването й поне със смяна на всички административни ръководители, назначени по времето на Иван Гешев и Сотир Цацаров, както и нуждата от закон, който да предефинира ролята на главния прокурор, защото рибата се вмирисва откъм главата", каза още адвокат Екимджиев и добави: "И ползата е, че без катарзис този път няма да се размине".