Михаил Миков намекна за нова лява партия

Политика
16:35 - 14 Април 2021
3021
Михаил Миков намекна за нова лява партия

"Индикациите са че нейното време продължава, но изтича подкрепата и доверието към БСП, изтичат социалистите от БСП". Така бившият лидер на БСП Михаил Миков коментира пред pogled.info слабото представяне на БСП на изборите и отказа на Корнелия Нинова да подаде оставка от шефския пост.

Според него Нинова няма никакво намерение за промяна в стила и метода за ръководство на БСП, която "все по-малко може да убеди българския народ, че защитава лявото."

"За съжаление, има няколко процеса на отлюспване на кадри на БСП, само че ако е преди е имало какво да остане, то сега вече няма.

Големият, тежкият проблем пред БСП е, че тя не иска да погледне проблемите в очите. Вътрешните сблъсъци са едно, оценката, която ти дава обществото е друго. И тя се видя сега, видя се и на предишни избори", допълни още Миков. Бившият председател на партията заяви, че резултатът от изборите за партията е доста показателен за състоянието на левицата.

"Никога лявото в България не е било толкова слабо представено в парламента,  а България е най-бедната страна в ЕС, където голяма част от гражданите би трябвало да осъзнаят интересите си вляво. И когато заявиш, че си алтернатива, би трябвало да има и резултат на изборите", каза още той.

Относно подкрепата на БСП към партията на Слави Трифонов, той загатна за някои планове.

"Партията на Нинова, в каквато все повече се  превръща БСП - трудно може да даде разумни политически основания за една такава подкрепа, каквато е подкрепата за Слави Трифонов. А и очевидно има преден план и заден план на тази подкрепа", посочи Миков.

И подчерта, че на първо място БСП трябва да се върне вляво. 

"Може би е дошло време да се помисли за по-автентично ляво представителство, което да представлява интересите на хората, които очевидно не отидоха да подкрепят традиционния представител - БСП",

каза още Миков, намеквайки за създаване на нов ляв проект. Относно хипотезата - ако президентът Румен Радев даде третия мандат не на БСП, а на ДБ, Миков отговори лаконично: "Той сам ще си реши, той е в деликатна ситуация заради наближаващите избори." Според него големият въпрос е не дали ще има правителство, а какво ще е и ще даде ли спокойствие на хората.