Мика Зайкова пред Lupa.bg: Има шанс да не влезем в рецесия

Защо Урсула фон дер Лайен ни иска в еврозоната, като не сме достойни за Шенген?, пита икономистът

Общество
18:30 - 09 Декември 2022
4423
Мика Зайкова пред Lupa.bg: Има шанс да не влезем в рецесия

България е изпълнила всички технически изисквания за влизането й в Шенген.  Ако бяхме приети в Шенген, щяхме да пратим всички граничари на турската граница. Някои партийни величия клеветят България и затова ЕС се съмняват в нашите възможности. Нашите деца ги убиват, нашите момчета ги разстрелват на границата заради това, че сме извън Шенген. Това заяви пред Lupa.bg икономистът и народен представител от 45-то и 46-то НС Мика Зайкова. 

"Не може журналисти да показват как се нападат мигранти, защото това не са мигранти, а престъпници. Който нелегално минава българската граница, е престъпник. Той не бива да бъде жален", категорична е Зайкова.

"Що се отнася до Нидерландия мога да кажа следното: Не съм съгласна вътрешни интереси на някои партии да си решават изборите за сметка на България. Това е ужасно и не е европейска солидарност. Много отдавна трябваше да сме в Шенген, защото сме външна граница. Как Урсула фон дер Лайен ни иска в еврозоната, а не сме достойни за Шенген?! ЕС ни иска, защото ние сме една от малкото страни в ЕС, която има шанс да не влезе в рецесия. Ако влезем, то тя ще бъде лека, тъй като през май 2023 г. ще имаме ръст на Брутния вътрешен продукт поне с 1 %, за разлика от големете европейски икономики, които са затънали в дългове. Гърция има 189, 3% дълг спрямо БВП, Италия - 153,3, а Германия вече е затънала до гуша, защото произвежда ток от газ, който няма откъде да вземе", обясни икономистът. 

"След като еврозоната потъва, сега ли е моментът да влезем в нея?! Ако внимателно прочетем договора, ще видим следното изречение: Котировката на българската валута се определя 6 месеци преди влизането в еврозоната. Никой не може да гарантира, че преди да дойдат тези 6 месеца, котировката на лев-евро ще бъде същата като сегашната. Да не стане така, че 1 евро да бъде равно на 4 лева. Ще продължаваме да наблюдаваме инфлация, непрекъснато поскъпване на основните хранителни продукти. Отчасти причина за това може да е и корпоративното договаряне или спекулата. Депутатите трябва да вкарват Закона за спекулата, за да овладеят скъпотията", съветва Мика Зайкова.