Минеков не отстъпва, гони ГЕРБ от централата в петък (ОБЗОР)

Новини
22:21 - 07 Декември 2021
5922
Минеков не отстъпва, гони ГЕРБ от централата в петък (ОБЗОР)

Министър Велислав Минеков не отстъпва от намерението си да изгони партия ГЕРБ от централата им в НДК. Той се закани това да се случи в петък.

“Нямам време за губене. Продължаваме със същите усилия, не съм забравил. Ще настоявам още в петък да започнат действия за тяхното преместване. Нямаме повече време за губене”, обяви Минеков в интервю за Веселин Дремджиев в понеделник вечерта - деня, в който полиция запечата редакцията на в. “Труд” по негово искане.

Бившите управляващи работят там от 2009 г.

Служебният министър на културата отдавна обяви война на партията на Борисов - още през септември той обяви, че ще ги прикани да напуснат двата етажа в НДК. Тогава Минеков атакува ГЕРБ, че не плаща наем на НДК за двата етажа и трябва да ги напуснат.

ГЕРБ наистина не плащат наем за централата си от 2020 г. Тогава законът за политическите партии бе променен и на парламентарните сили бе дадена възможност да ползват държавни имоти без наем. Мярката бе компенсация заради намалените субсидии на 1 лв. на действителен глас в 44-тото НС. Впоследствие субсидиите бяха вдигнати на 8 лв. на глас, но опцията си остана.

От всички партии обаче единствено ГЕРБ има шанса да ползва партийната си централа, без да плаща на държавата наем. Причината е, че останалите партии имат задължения към областната управа на София-град, които трябва да бъдат изчистени, преди да могат да ползват държавните имоти без пари.

През октомври, точно преди началото на предизборната кампания, БСП бе заплашена дори да бъде изгонена от централата си на “Позитано” 20, защото е натрупала 200 000 лв. дългове към областната управа.

Дълговете били натрупани, защото социалистите решили, че законовите промени важат автоматично за тях, и спрели да плащат от началото на 2020 г. Впоследствие обаче назначеният от служебното правителство областен управител на столицата Митко Михайлов пожали социалистите и предложи схема за разсрочено погасяване на дълга.

През ноември Минеков възобнови атаката си срещу ГЕРБ, като обяви, че им е намерил нова сграда. Според служебния министър на културата 2-та етажа, които в момента заема партийната централа, трябва да бъдат върнати на НДК, който да ги дава под наем и да печели. Минеков обаче се оказа, че не е обсъждал преместването на ГЕРБ с партията и не им е предлагал нова сграда. “Крайно време е да си намерят имот.

Партия ГЕРБ също е с отпаднала необходимост и спокойно може да си намерят нещо по-човешко като размер, където да си плащат”, обяви обаче Минеков във вторник в телевизионното си интервю. За да изгони ГЕРБ от НДК обаче, той трябва да им предложи нова централа, а след това да бъде прието решение на правителството.

“Минеков ще се сблъска челно със стена, ако се опита да извади ГЕРБ от центарала”, каза вчера депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

“Това е безпрецедентно изявление на представител на правителството от последните 30 г. ГЕРБ е втората политическа сила. ГЕРБ не дължи абсолютно никакви суми на държавата за централата си за разлика от други партии. Ние сме против изваждането на която и да било партия от централата ѝ, така както се опита да направи областният управител с БСП преди месец”, каза още Биков.