Министър Алексиев подпука и ГД "ГВА"

Причина за назначените проверки са допуснатите пропуски при провека на багажите на летище "София"

Новини
21:42 - 20 Декември 2022
6872
Министър Алексиев подпука и ГД "ГВА"

След като ЕК през октомври установи пропуски при проверка на багажи на летище София, министърът на транспорта Христо Алексиев е назначил проверка и на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация". Това заяви самият той в парламента в отговор на питане на депутата Настимир Ананиев.

Депутатът припомни, че при първата проверка през октомври не били разпознати от служители на летището опасни предмети в багажите на тайни пътници, които са били проверяващи от ЕК.

Алексиев заяви, че сигурността и безопасността са приоритет. Установените пропуски в сигурността са довели до действия, министърът имал среща с изпълнителния директор на летище Мюнхен, което е посочено от концесионера като оператор.

"Въпросите бяха повдигнати", те оказаха съдействие, каза министърът.

Министърът заяви още, че е актуализиран планът за проверка на Главна дирекция ГВА, а на летището са предприети на коригиращи действия. Положени били усилия към практическо и компютърно обучение, което обхващало всички служители, които проверяват багаж, вещи и лица на територията на летището.

На ГД ГВА е възложен мониторинг, до февруари 2023 г. е в сила актуализиран план за контрол към летищния оператор. Увеличен е броят на открити и закрити тестове. Въздухоплавателните власти информират ЕК за резултатите от правените проверки.

Алексиев каза, че при последната проверка на европейските инспектиращи е констатирано, че несъответствията са преодолени, каза Алексиев.

Тъй като ГВА е обучаващ и сертифициращ орган, той е назначил проверка и на въздухоплавателната администрация, която се прави от инспектората на министерството. Министърът смята, че основният пропуск е на концесионера, но има пропуски и на контролиращият орган.