Министър Милков: Българският посланик в Москва също не получава покани

Партиите питали Външно за Митрофанова, ведомството обяснява, че не дава препоръки за НС

Новини
11:44 - 14 Октомври 2022
3351
Министър Милков: Българският посланик в Москва също не получава покани

Становище за това какъв е протоколът за гостите, които трябва да се канят на откриването на Народното събрание, са поискали партиите от Министерството на външните работи. Това разкри министър Николай Милков пред журналисти.

Вчера, на среща в парламента, партиите решиха, че няма да канят Елеонора Митрофанова и беларуския посланик.

Министерството не е давало препоръки. То не може да дава препоръки на Народното събрание. Писмото ни е поискано от администрацията и затова е подписано от главния секретар. Ние информирахме за препоръките, които още през март бяха дадени от ЕС към различните делегации за протоколните практики. От март досега то е спазвано стриктно на държавно ниво у нас.

То се отнася до покани към представители на две държави, както и за участие в събития, които те организират. Ние сме информирали за това.

Милков обясни, че има елемент на реципрочност - българският посланик в Москва, както и други 40 страни, които са обявени за неприятелски, също не получават покани. Но в крайна сметка Народното събрание трябва само да вземе  решение, обясни външният министър.

Днес дойде решение Министерство на външните работи да отправи покани, но без на тези двама посланици, каза Милков. Той препрати журналистическите въпроси защо руската посланичка е присъствала на тържествата за 6 септември, към тези, "които са изпращали поканите".