Министър Николов отговаря къде са 3 млрд. лв. компенсации

Икономика
16:31 - 20 Май 2022
2119
Министър Николов отговаря къде са 3 млрд. лв. компенсации

Министерството на енергетиката разпрати уточнение във връзка с твърденията на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че са изчезнали 3 млрд. лв. от компенсациите. От ГЕРБ пък преди това разпространиха писмо, подписано от министър Александър Николов, че платените компенсации от декември до март са 1,6 млрд. лв., а Добрев попита къде е разликата между декларираните от премиера 4,1 млрд. лв.

От министерството съобщават, че в исканата от депутата от ГЕРБ Делян Добрев информация, която му е предадена, е за платените компенсации от декември 2021 г. до март 2022 г., както е бил поискал депутатът. Те са за небитовите потребители, електроразпределителните компании, Електроенергийния системен оператор и НКЖИ.

В изказване пред Народното събрание на 13 май 2022 г. министър-председателят Кирил Петков казва, че, за да ограничи инфлацията, правителството е отпуснало 4.1 млрд. лв. В отговора до г-н Добрев не са включени: 1,2 млрд. лв., върнати от НЕК по заема, с който компанията се разплати след загубеното арбитражно дело с „Атомстройекспорт“ за оборудването за АЕЦ „Белене“.

Тези средства също бяха използвани за мерки срещу инфлацията, но не само в енергийната област, съобщават от
ведомството на министър Николов. Добавят, че не са включени и компенсациите за всички небитови потребители за април, както и компенсациите за природен газ за битовите потребители. Не са посочени и парите за подкрепата за мрежовите оператори, която продължава до юни, както и компенсациите за ВиК операторите. Не са включили в
таблицата за Добрев и сумите за подпомагане на студентите за скъпия ток в общежитията.

Не са добавени и одобрените първоначално от служебния кабинет компенсации за октомври и ноември 2021 г., които впоследствие редовното правителство доразплати, надгради и разшири, се казва в съобщението на министерството.

Компенсациите за всички тези групи са одобрени от МС, т.е. изплащането им, което продължава и в момента, е гарантирано.

Обезщетенията за скъпия ток ще надхвърлят 4,5 млрд. лв., тъй като те ще продължат до следващото решение на КЕВР за цени на ток и парно.