Министър Захариева, вие животно ли сте?

Посланик Ема Хопкинс да се извини за гнусните заглавия в британската преса

Коментар
12:11 - 16 Октомври 2019
6591
Министър Захариева, вие животно ли сте?

След злополучния мач в понеделник, противно на резултата, с който си тръгнаха гостите от Острова, британската преса освирепя и избълва тонове черно мастило в опит да информира аудиторията си на какъв противен расизъм са били подложени футболистите на Нейно Величество на стадиона в София.

Истеричният вой на британските медии достигна висотите като при скалъпената истерия “Скрипал”, а един вестник дори си позволи да напише, че "лъвовете" са победили "животните" с 6:0.

В “расистка” София в дните около футболната среща по „Витошка” е по-вероятно да чуеш английска, а не българска реч. Противните българи “расисти” дори опънаха английски знамена насред столицата си, за да се чувстват гостите от Острова комфортно. Изтънченият и напълно лишен от расизъм Лондон едва ли може да се похвали с подобно отношение.

Вместо да слушаме лекция за “противния расизъм” от английския посланик, министър Захариева трябваше да покани Ема Хопкинс във Външно и вместо да си разменят любезности и благодарности да й шибне един шамар, за да запомни особата престоя си в “расистката” държава. Защото седем милиона българи не са животни. Нито 20 000 на скамейките, нито 11-те, опитващи се (без особен успех) да играят футбол.

Заради няколко пияни и дрогирани британски туристи по морето всяка година ние не лепваме етикет „наркомани и алкохолици” на целокупното британско население.

Иначе по темата за расизма има какво да се каже. Не в България е написан романът “Да убиеш присмехулник”, който в родината на джендъроподобното същество, управляващо британската амбасада, е обявен за най-великия на всички времена. Не в нашата държава изобретиха робството, търговията с негри и Ку-клукс-клан. Не ботушът на нашата армия е тъпкал половината човечество, клал и изнасилвал безогледно векове наред.

Но явно задаващият се Брекзит и очертаващото се разпадане на империята (само на един шотландски референдум за независимост разстояние) силно са изнервили поданиците на Нейно Величество и цялата пропагандна машина – дори дописките от мачовете - е впрегната да си измисля нови и нови истерични сценарии. Няма смисъл – визите идват.