Министър Зарица: Трябва да балансираме между бизнеса и хората

През уикенда Динкова заяви, че не би могла да защити удължаването на намалената ДДС-ставка от 9% за туристическия бранш, когато има подобно отношение към клиентите

Икономика
08:45 - 26 Юли 2023
1740
Министър Зарица: Трябва да балансираме между бизнеса и хората

Трябва да се опитаме да рекламираме туризма по най-добрия начин, а сега е пикът на сезона. Държавата може да балансира между бизнеса и хората. Това каза министърката на туризма Зарица Динкова пред bTV. Тя призова да не се руши обществената подкрепа към намаляването на ДДС за ресторантьорите. 

Трябва да се опитваме да градим позитивен образ. В ресторантьорския сектор основните герои са майсторите готвачи. Тази леля Ани, която може да се конкурира с най-добрата италианска мама, понеже аз много пазарувам готова храна, защото  нямам възможност да готвя. Ако цените растат обективно, то ценообразуването е субективно, каза още тя. 

България има потенциал и интересна география. Можем да предложим и спа и културен туризъм, което може да ни помогне да удължим сезона, каза още министърката. И поздрави бизнеса за кампанията им за чисто Черно море. И обясни отново, че е имало руска хибридна атака срещу провала на сезона. 

Министърът не подава оставка, защото е защитил интересите на потребителите и затова, че се е намесил, за да балансира една ситуация, която можеше да ескалира по един доста неприятен начин, ако се беше задълбочила, каза още тя. Асоциацията на ресторантьорите поискаха оставката ѝ. Причината е нейният коментар за клиента, платил 490 лева за три стека. През уикенда Динкова заяви, че не би могла да защити удължаването на намалената ДДС-ставка от 9% за туристическия бранш, когато има подобно отношение към клиентите.

Не бих платила 15 лева за сладолед, но тази цена можем да я избегнем. Хората искат преживявания, достъп до плажовете и приятни моменти, каза още тя. И поиска възможността на морето да работят и парамедици на медицинските пунктове.  И не пожела да коментира различни сметки като такса лед по нашето Черноморие.  През тази година има повече туристи у нас и очакваме много силен октомври с ръст от 80%. Хората вече не търсят само плаж и море, а преживявания и качествени услуги, каза Динкова.