Министърът на културата погреба баща си Величко Минеков (СНИМКИ)

Десетки творци се простиха с 93-годишния скулптор в храма "Св. Седмочисленици"

Актуални новини
12:52 - 05 Август 2022
3980
Министърът на културата погреба баща си Величко Минеков (СНИМКИ)

Министърът на културата проф. Велислав Минеков изпрати днес баща си - уважавания скулптор акад. Величко Минеков в последния му път. 93-годишният творец издъхна на 2 август - часове преди синът му да положи клетва като служебен министър на културата. 

Десетки творци - художници, актьори, писатели и музиканти, както и общественици дойдоха днес по обед в столичния храм "Св. Седмочисленици" да си вземат последно сбогом с акад. Минеков.

Сред тях бяха актьорът и близък до семейството Досьо Досев, художниците Греди Асса и Кирил Прашков, шефът на политическия кабинет на министъра - изкуствоведът Борис Данаилов и много други. 

Акад. Величко Минеков ще бъде погребан на Централните софийски гробища.

Величко Минеков е български скулптор, известен с монументалната си пластика, и общественик, депутат в Осмото и Деветото Народно събрание в периода 1982 – 1990 година.

Роден е на 13 октомври 1928 г. в пазарджишкото село Мало Конаре. Учи в ВИИИ „Николай Павлович“ в София при проф. Андрей Николов и проф. Марко Марков, а завърша през 1954 г. в класа по скулптура на проф. Любомир Далчев. 

Ръцете на акад. Минеков "вдъхнаха живот" на някои от най-емблематичните статуи и паметници, покрай които много от нас минават всеки ден. Най-популярните от тях вероятно са двата лъва, пазещи Съдебната палата на столичния бул. "Витоша". Приживе той не се пазеше да отговаря на критиките, че е сгрешил походката на символите на нацията ни.

Актьорът Досьо Досев дойде на погребението на Величко Минеков

Двата лъва символизират важността и авторитета, какъвто би трябвало да притежава институцията на съдебната власт. Двете статуи са поставени пред входа в поза „пасант“ (ходейки) и гледат в различни посоки, пазейки храма на Темида зад гърба си.
 
Величко Минеков е автор и на някои от статуите на спортисти, разположени около Националния стадион "Васил Левски".

Художниците Греди Асса и Емил Стойчев почетоха видния скулптор

Негово дело е и паметника на Съединението в Пловдив, на декоративна пластична стена и бюст на Людмила Живкова, на премахнатия по-късно бюст на Тодор Живков в Правец.

Скулпторът е изваял и монументалната статуя на мемориала „Хан Аспарух“ в Добрич.

Минеков работеше и в областта на скулптурния портрет, фигуралната композиция, монументалната, монументално-декоративна скулптура и малката пластика. Създава типизирани образи на българки, свързани със земята, селския бит, борбите в историята на народа.

 
Доц. Борис Данаилов - началник на политическия кабинет на министъра на културата дойде на поклонението с бели цветя

Снимки: Агнес Методиева