Министърът на културата търси изход на кризата в Народния. Ще уволни ли Васил Василев?

Актьори от трупата защитиха директора на театъра с еднакви опорни точки

Култура
19:01 - 28 Юли 2023
4794
Министърът на културата търси изход на кризата в Народния. Ще уволни ли Васил Василев?

Министърът на културата Кръстю Кръстев усилено търси изход от кризата в Народния театър, която вече продължава десет месеца, научи Lupa.bg от свои източници. Веднага след като бе избран на поста от Народното събрание доскорошният шеф на Пловдивския театър започна поредица от срещи с актьори и творци, които защитават различни гледни точки по казуса. Едните твърдо настояват за оставката на директора Васил Василев, а другите смятат, че Василев е отворил театъра за нови инициативи, а тези, които искат той да се махне гонели свои лични интереси.

Кръстю Кръстев на няколко пъти изрази мнение, че е недопустимо в националния театър, който е светиня, да има разделение и да се провокира напрежение. Самият министър, който вече е член на редовно избрано от парламента правителство, има по-голям ресурс да положи всякакви усилия за намиране на адекватен изход от кризата, без тя да бъде политизирана.

Кръстев назначи обстойна проверка в Народния театър, след като при него постъпиха сигнали за нередности. Има и петиция, подписана от над 1400 души, адресирана до министъра, с настояване за уволнение на директора на НТ Васил Василев заради уронване престижа на театъра. В петицията се предлага и Кръстю Кръстев да помоли директора да подаде оставка и да бъде обявен нов конкурс, тъй като действията на Василев през последните месеци не се приемат еднозначно. Едно от решенията му, което предизвика огромна буря не само сред театралите, но и в обществото, е дисциплинарното уволнение на главния режисьор Александър Морфов.

Министърът на културата Кръстю Кръстев и неговият заместник Виктор Стоянов провеждат срещи с всички заинтересовани страни

Творци предлагат след като в момента Морфов не е в театъра и след като пиара Велислава Кръстева и драматургът Захари Карабашлиев се оттеглиха, то нека това да направи и Василев и така да покаже, че милее за театъра. Както самият той казва "Личностите нямат значение".

В момент, когато в министерството умуват дали да предложат на директора сам да подаде оставка или да изчакат резултата от проверките, за да се види за какви нередности става дума и дали те са основание за уволнението му, щатни актьори от трупата, подкрепящи Васил Василев, излязоха с почти идентични дълги послания във фейсбук.

Васил Василев засега отказва да подаде оставка

Във всички тези мнения личи един и същи рефрен - че актьорите са мълчали толкова дълго време от уважение към таланта и защото не искали в разгара на сезона да сеят интриги. Но вече в края на театралния сезон решили да проговорят и да разкажат за емоционалното унижение, на което били подлагани от няколко свои колеги - Александър Морфов, Валери Йорданов, Рени Врангова, Камен Донев и Албена Колева. Защитниците на Василев смятат, че директорът трябва да получи още кредит на доверие и вярват, че театърът е над всичко.

"Чета сега изповедите на ЩАТНИТЕ актьори и откривам някакво странно съвпадение в изразните им средства", коментира сценаристът и драматург Иво Сиромахов. 

Остава съмнението, че в мненията има едни и същи опорни точки, сякаш спуснати отгоре и писани от добре обиграни чиновници.

Кръстев разговаря с артистите, настояващи за оставката на Васил Василев

Преди десетина дни Кръстю Кръстев разговаря с представители на "Движението за култура" и с актьорите Валери Йорданов, Албена Колева, които настояват за оставка на директора на Народния.

Вчера министърът се срещна и с т.нар. група на подкрепящите директора, в която са Владимир Карамазов, Георги Мамалев, Деян и Дарин Ангелови, Биляна Петринска, Стефания Колева, Виктория Колева, Павлин Петрунов, Вяра Табакова, Емануела Шкодрева.

Министър Кръстев на няколко пъти сподели, че му "изключително болно от създадената ситуация".

Министърът на културата изслуша актьори от Народния, които смятат, че директорът трябва да бъде подкрепен

"В демократичното общество, в което живеем, всеки артист търси свобода в изявата си пред света, но тази свобода идва и с отговорността към правото на другия", заяви министърът на културата по време на срещите си и допълни, че демокрацията се крепи на закони, създадени от хората в обществото. Но също така, че основа на демокрацията са нравствеността и моралът. Самият той обяви, че ще действа в рамките на закона.

Според източници на Lupa.bg Кръстю Кръстев ще търси изход от свръх напрежението в трупата, така че по възможност новият сезон през септември-октомври да започне без скандали. Дали това минава през отстраняването на Васил Василев или ще бъде предложен друг приемлив и за двете страни вариант предстои да видим в скоро време.