Министърът на земеделието подкрепя намалено ДДС за всички основни храни

Имаме достатъчно складова наличност, която да обезпечи наличието на складирано зърно, увери Иван Иванов

Новини
17:57 - 19 Април 2022
1598
Министърът на земеделието подкрепя намалено ДДС за всички основни храни

Подкрепям на всички основни храни да бъде намалено ДДС, не само на хляба, каза пред журналисти в Бургас министърът на земеделието и горите Иван Иванов и посочи, че разчетите са това да доведе до намаляване на цените.

"Очевидно и финансовият министър стигна до нашите заключения. Аз го приветствам за това. Просто в тази тежка ситуация трябва да мислим както за потребителите, така и за производителите", заяви Иванов.

На въпрос каква е идеята за таван на цените на плодовете и зеленчуците, Иванов каза, че подобна мярка е налагана в редица страни членки като Гърция, Румъния, Полша, Португалия.

Според него това гарантира продоволствената сигурност и на разходите, които правят потребителите. 

"Това е въпрос на дискусия в коалиционен формат, това е наше предложение. Виждате очевидно, че намаляването на ДДС се оказа възможно и реално. Така че БСП винаги е била последователна в своите позиции, ще видите, че ще има ефект", заяви министърът.

Той поясни, че целта на правителството, и в частност на министерството на земеделието, е да не се увеличава цената на хляба.

"Затова е и тази интервенция, която правим с изкупуването на хлебна пшеница, която да обезпечи държавния резерв, само че по друг механизъм. Именно по този начин считаме, че ще гарантираме нормалната цена на хляба", каза Иванов. Той коментира, че в България има достатъчно складова наличност, която да обезпечи наличието на складирано зърно.

Цената, на която ще се купува зърното, е 570 лева на тон, посочи министърът.

По-рано днес той се срещна със земеделци в земеделската кооперация "Зора" в село Мъдрино, след което посети Института по ечемика в Карнобат.