Министърката с котката Брекзит подаде оставка

Натали Лоазо оглави листата на президента Макрон за европейските избори

Новини
08:26 - 27 Март 2019
1923
Министърката с котката Брекзит подаде оставка

Френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо заяви, че подава оставка, за да води листата на партията на президента Еманюел Макрон за европейските избори, съобщи ДПА.

“Това е листата на тези, които вярват, че френският народ има нужда от по-силна Европа, така че Европа да стане по-силна”, каза Лоазо, давайки начало в Париж на предизборната си кампания. Макрон се стреми да представи европейските избори като състезание между проевропейската позиция и националистическите, антиевропейски идеи на крайнодесни политици като Марин Льо Пен във Франция и италианския вицепремиер Матео Салвини. 

Лоазо каза, че листата, наречена “Ренесанс” (Възраждане), подкрепа визията на Макрон за “Европа на свободите”, защитаваща присъщите й ценности и свободи, европейския социален модел и околната среда.

Името на Лоазо нашумя в последните дни, след като тя обяви, че е кръстила котката си Брекзит, защото поведението на домашния й любимец силно напомняло на колебанията на Великобритания относно излизането от ЕС. “Всяка сутрин ме буди с мяучене, защото иска да излезе, а отворя ли вратата, той застава по средата и не мърда. Когато го изгоня, ме гледа лошо”, сподели тя в социалните мрежи и пред медиите. По-късно се оказа, че министърката по европейските въпроси се е изгаврила с Обединеното кралство и всъщност няма котка.