Купете си готови боядисани яйца за 6,99 лв., 6 био струват 9 лева
Кора с 30 бройки се намира и за 10 лева

Яйцата тази година вървят на прилични цени, още повече, че хипермаркетите дават добри промоции почти нонстоп - седмици преди големия християнски празник.
В момента кутия с 6 жълтъка струва около 3,40 лева, а тези с 10 бройки – към 6 до 7,80 лева. С намалена цена обаче, разфасовките с 10 бройки струват по 5,69 лв., а цяла кора може да вземете за 10, което означава по 33 стотинки на яйце. Хипермаркети пуснаха и супер промоция за 6 яйца – цената им е само 2,99 лв., което е доста евтино на фона на цялата скъпотия в магазините.
Цените обаче може да са и доста по-високи – докато на места бройката върви по 34 ст. , на други стига до 50- 60 ст.
По-специалните яйца, с добавката „био”, селен или витамини вървят на малко по-различни цени. Кутия с 6 броя био яйца на фирма „Хармоника” например се продават за 9 лева. На същата цена, но от друга фирма, за тези пари може да купите и 12 броя. 10 броя подово отглеждане пък струват 5,79 лв.
Хитът обаче отново са готовите боядисани яйца за мързеливи домакини, сложени в хладилните витрини на хипермаркетите – разфасовка от 10, обагрени в различни боички върви по 6,99 лв.
Колкото и да е абсурдно, но някои бои за яйца са по-скъпи от самите жълтъци. Ниски са цифрите само на най-обикновените, но както се знае, и най-вредни багрила – това са добре познатите 6 капсулки, които на промоция вървят по 50-ина стотинки.
6 цвята за боядисване на таблетки също вървят под левче на промоция. Перлена боя пък може да намерите и за 1,30 лв. кутийката.
Оттам нататък, по-екзотичните варианти струват повечко – „седефен брилянт” върви по 4,59 лв., но пък на други фирми „Брилянтен седеф” струва над 7 лева. „Мраморната” боя пък върви по 4,99 лв. За горе –долу същата цена се продава т.нар. „Глитерна боя”.
7 трика показват дали яйцата са пресни
За да сте сигурни, че жълтъците са пресни и може спокойно да ги хапвате, пробвайте с няколко прости процедури преди варене:
1 начин – Един от най-популярните и сигурни тестове е да потопим яйцата в съд с вода. Наблюдавайте какво ще се случи - ако яйцето стои изправено и на дъното, а не изплува на повърхността, значи всичко е наред. Ако обаче се издигне нагоре, направо го изхвърлете - по-добре не консумирайте – това значи, че срокът му или изтича, или вече е изтекъл.
2 начин - Огледайте внимателно черупката. Черупките на пресните яйца са леко грапави. Ако яйцата са развалени, обвивката им е гладка на допир и блести на светлината. Ако пък е омекнала и има нетипичен цвят, със сигурност яйцето е развалено.
3 начин - Проверете качеството, като ги счупите. Счупете яйцето в купа. Белтъкът трябва да е прозрачен и да е с обичайната си текстура. Жълтъкът пък задължително трябва да е светъл. Ако белтъкът е прекалено воднист, изглежда мътен, жълтъкът е обезцветен, по-добре изобщо не рискувайте.
4 начин: Разбира се, важна е миризмата. Всеки знае, че развалените яйца имат специфичен мирис. След като счупите черупката, помиришете го. Ако усещате силна миризма, изхвърляйте.
5 начин – Звукът, който издава свежо ли е яйцето. Разклатете яйцето – ако е прясно, при разклащането му няма да чуете нищо. Но при старите яйца се чува пукане.
6 начин – Може да направите проверка на светлина. Ако го приближите до лампа и видите тъмни петна, прозиращи под черупката, това означава, че яйцето е развалено.
7 начин - Поставете яйцето на равна повърхност и го завъртете. Разваленото яйце ще се върти повече и по-бързо, отколкото ако е прясно.
По принцип трябва да сме наясно, че срокът на годност е 25 дни. Яйцата издържат по-дълго в хладилника, могат да се съхраняват и извън него, но за предпочитане на тъмно място.