Министри от средиземноморските държави искат справяне с миграцията

ЕС
21:20 - 20 Април 2024
2534
Министри от средиземноморските държави искат справяне с миграцията

Министрите на вътрешните работи на пет средиземноморски страни излязоха с обща декларация, в която призовават Европейската комисия да задълбочи и разшири партньорствата си с трети страни, за да подпомогне работата им по опазването на външните граници на ЕС. Те се срещнаха в Лас Палмас де Гран Канария.

Първа среща след като Европейският парламент даде зелена светлина на новия Пакт за миграцията и убежището, и първата, която се свиква извън Средиземно море. Така медиите в Испания описаха поредната седма работна среща на вътрешните министри на Испания, Италия, Гърция, Малта и Кипър. На Канарските острови те обсъждаха как да ограничат мигрантския поток към техните страни и да увеличат възможностите за репатриране без да се нарушат човешките права. Обща бе позицията, че трябва да се работи за справяне с „първопричините за миграцията“ и че решенията трябва да са "превантивни".

Необходимо е Брюксел да сключи още партньорства, както с Мавритания и Тунис, за да засили сътрудничеството със страните по произход. Още средства, за да намалее потока към европейския континент, споделена отговорност с останалите държави-членки на ЕС и възможно най-бързо прилагане на Пакта за миграцията, са част от решението на проблема с незаконните мигранти по южните граници на континента, според министрите.

Те смятат пактът за "исторически" успех след "десетилетия на несъответствия", тъй като осигурява "уникална и ефективна" законодателна рамка за регулирана миграция, но предупредиха, че до решаването на проблема има "да се извърви дълъг път ", тъй като миграцията е "твърде сложен феномен".