Мистерия в Lupa.bg: Изчезна смачкана от автобуса-ковчег мантинела

Общество
18:00 - 24 Ноември 2021
4072
Мистерия в Lupa.bg: Изчезна смачкана от автобуса-ковчег мантинела

Много коментари чух за катастрофата на автомагистрала „Струма“ с 45 жертви от вчера до днес. Човек обаче, за да бъде експерт, трябва да има съответното образование, съответния трудов стаж в областта и да разбира от материята. Хора, които не са се качвали на автобуси, не могат да направят качествен анализ на ситуацията. Това заяви пред Lupa.bg инж. Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

„Безопасността на пътя се състои от система с 3 звена: водач, път, автомобил. Ако някое от тях е нарушено в процеса на движение, то ефектът е пътнотранспортно произшествие. В случая бих обърнал внимание на автобуса, който е на 3 г. Малко вероятно е да се е появила техническа неизправност в последния момент. Никой не коментира ситуацията на пътното платно преди да се случи фаталният инцидент. Пътят е пуснат в експлоатация между 2004 и 2007 година и е приет с акт 15, като той е скоростен път с ограничение от 120 км/ч. При него няма официално констатирани тежки ПТП-та, макар че начинът, по който е конструиран през онези години и обезопасителните съоръжения са морално остарели. Някога са отговаряли на нормативните документи, но днес вече не. Точно на мястото на катастрофата, на десен завой, да се изгради място за почивка, е меко казано нелогично. Липсва вертикалната маркировка във вид на знаци и указателни табели, че на разстояние от 500 м например, следва отбивка за почивка, с чешма, ханче или нещо друго. Това място трябва да бъде добре сигнализирано с вертикална и хоризонтална маркировка, а такива липсват, както и с осветление за тъмната част на деня. На мантинелата отляво и отдясно са изчезнали или не се забелязват светлоотразителите –така наречените котешки очи, обясни експертът.

„Автобусът е влязъл с определена скорост в завоя. Там има мантинела тип копие, която е морално остаряла. Затова трябва да бъде занулена към земята, а не да стърчи на пътя. Автобусът минава през нея и най-вероятно се е забила в него. Колчетата на мантинелата са полегнали наляво към платното за движение – моментът, в който рейсът е минал през нея. След това, когато мантинелата поема удара, тя по думите на вътрешния министър Бойко Рашков е била помляна. Само че когато се е забила в автобуса, останалите колчета отиват в дясната страна. Моят коментар е на база тв кадри, тъй като снощи с колегите ми не бяхме допуснати на злополучното място“, обърна внимание инж. Иванов

По думите му заради удара в мантинелата лесно може да бъде спукана предна дясна гума, да бъдат срязани маркучи на подаване на горивото, на спирачна система, което прави автобусът неоправляем, затова няма и спирачен път. В случая нямаше да има жертви, ако нямаше пожар. Мантинелите са си изпълнили своето предназначение, като са поели удара и са намалили скоростта на движение. Предната част на рейса е била деформирана, затова най-вероятно е щял да пострада единствено водачът.  

Все още не е ясна причината за избухването на пожара. „Не смятам, че пламъците са тръгнали от нафта, както се заговори. Или са причинени от чужда намеса или в автобуса е имало бензин или газови бутилки“, посочи експертът.  

„Когато има конвой от 4-5 автобуса, първият трябва да предупреди колегите си, ако има предпоставка за ПТП. Това не е направено. Когато се правят екскурзии, е задължително да има ръководител. Имало ли е водач на групата вчера? Направена ли е демонстрация как да се действа при пожар в автобуса? Трябва да има клип с инструктаж на пътниците, както е при самолетите. Хората трябва да знаят къде могат да се избият прозорци например при инцидент. Вчерашната трагедия за пореден път показва, че милицонерите в нашата страна не са си свършили работата. Пътните полицаи са можели да сигнализират, че липсва маркировка, а агенция „Автомобилна администрация“ да упражни контрол върху влизащите и излизащите чуждестранни автобуси и тежкотоварни автомобили. Докато милиционерщината у нас не си отиде, ще има още много ПТП-та с жертви“, предупреди експертът.