МИСТЕРИЯ: Водата на Земята идва от… Слънцето

Общество
18:29 - 30 Ноември 2021
2762
МИСТЕРИЯ: Водата на Земята идва от… Слънцето

Ключът за мистерията за произхода на водата на Земята може да е в Слънцето. Това е изводът на астрономи, открили доказателства, че натоварени със заряд частици от Слънцето може да превърнат космически прах във вода.

Изследването на учени от Университета в Глазгоу, Великобритания, за което разказва специализираното издание New Scientist, може да подпомогне изследването на космоса в бъдеще - особено пилотираното, когато хората търсят източници на вода при прекосяване на необятните пространства, цитира „Дневник”.

Накратко, водата може да е достигнала Земята чрез слънчев вятър - частици, изхвърляни от горните слоеве на слънчевата атмосфера или от тази на всяка друга звезда.

"Другата вода" в астероидите

Слънчевият вятър обичайно съдържа голямо количество водородни йони; ако в астероида има кислород, това създава предпоставка за появата на вода.

Изследванията на метеорити досега са показвали, че те също са изненадващо богати на вода. Това дава сигнали, че на ранен етап на историята на Земята астероиди, взаимодействали с нея, са донесли водата и са създали възможност тя да стане познатата днес обитаема планета.

Подобна трансформация на планетата същевременно не би била възможна без още един, неизвестен елемент в уравнението; съставът на водата в метеоритите не е точно като земната, съдържа повече деутерий (по-тежък изотоп на водорода) и насочва вниманието към друг източник.

Изследователят Люк Дали от Университета в Глазгоу и колегите му смятат, че са го намерили.

Те са проучили съвсем малко количество материал от астероида Итокава, донесено от японски космически апарат през 2010 г. и съдържащо и космически прах.

Учените откриват доказателства, че астероидът е бил облъчен от частици в слънчевия вятър, превърнали малка част от всяка прашинка, подобна на изследваната, във вода. Предположенията си Дали и колегите му разработват и в публикация на сайта The Conversation, където пишат:

"Оценката ни е, че 1 кубичен метър астероиден прах може да съдържа 20 литра вода. Така при целия космически прах, паднал на Земята, много вота от слънцето, с по-малко деутерий, може да е пристигнала заедно с по-тежката вода от големите астероиди."

"Земята е извлякла до половината си вода от Слънцето"

Учените смятат, че космическият прах е изобилствал на ранен етап на развитието на Слънчевата система и е възможно именно чрез Слънцето да се е превърнал във вода, а оттам, чрез метеорити, да е достигнал Земята.

Смесването на двата вида вода - тази с по-малко деутерий, довела до сегашния, познат на човечеството живот на планената, с другата, вече съществувала в астеоридите (преди да влязат в атмосферата на Земята и да станат метеорити), може да е довела до зараждането на Световния океан. Съотношението, смята екипът, вероятно е било 50 на 50.

Изследвани са отделни атоми от астероида чрез техника, известна като томография на атомните проби, която може да се използва и за анализ на материал от бъдещи астероиди.

Ако всичко това е вярно, на повърхността на всяка скалиста повърхност в космоса може да има прашинки, взаимодействали със слънчевия вятър. Космосът сам предоставя една възможност за захранване с вода на хората, които в бъдеще ще го обитават постоянно.

Екипът вижда още една възможност: освен че "всеки свят без въздух или скала в галактиката може да съдържа бавно обновяващ се воден ресурс, захранващ се от Слънцето", този ресурс може да се раздели на кислород и водород за ракетно гориво.

Учените също така призовават: "Докато отпивате от следващата си чаша вода, обмислете любопитната мисъл, че Земята е извлякла до половината си вода от Слънцето."