Митрофанова не знае защо Русия издирва Христо Грозев, но обеща да не го търсят по целия свят

Посланикът уверява Външно, че Москва не цели да сплаши българския журналист

Политика
15:42 - 29 Декември 2022 (обновена)
5022
Митрофанова не знае защо Русия издирва Христо Грозев, но обеща да не го търсят по целия свят

"Нямам информация защо търсят Христо Грозев, но го търсят само в Русия. Той може да ходи, където си иска", заяви посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова след като се яви в МВнР, за да бъде изслушана по казуса. "Не се знае какво е конкретното обвинение към Христо Грозев. Нашето министерство не посочва причината”, добави още тя.

Преди дни българският разследващ журналист Христо Грозев бе обявен за издирване от Русия. 

По повод на преподаването на български език и портретите, за които има информация, че се свалят от училища в окупираните от Русия украински територии Митрофанова коментира, че няма нарочно действие, а държавата насърчава чуждите езици и култура да се развиват в Руската федерация.

На въпрос какво мисли за българо-руските отношения каза, че това за съжаление е печален въпрос.

Малко по-късно от посолството на Русия разпространиха коментар:

"На 29 декември Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова беше поканена в МВнР на България за обсъждане на актуални теми от двустранния дневен ред, в това число ситуацията с преподаване на българския език в Русия и обявяването от руските органи на реда на гражданина на РБ Х.Грозев за издирване.

Подчертахме, че с оглед на многонационалния характер на руската държава свободно изучаване на родните езици е неотделимо право на гражданите и се поощрява на федерално ниво. Уговорихме се да изясним подробностите около преподаване на български език в Запорожка област.

Пояснихме ситуацията с Х.Грозев, акцентирайки върху това, че нарушаване на руското законодателство довежда до съответни правни последствия, независещи от рода на дейността на обвиняваното/заподозряно лице или гражданството му. Акцентирахме, че не става дума за сплашването на журналиста или каквато и да е заплаха за неговия живот".

"Българската държава, чрез своите институции, е в постоянен контакт с журналиста, много преди информацията за неговото издирване от Руската федерация да се превърне в новинарска тема", заяви по-рано днес служебният премиер Гълъб Донев.

"Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са реакция на натиск, както твърдят някои", добави Донев.

"Отбелязвам, че България не е била информирана по официален път от руската страна за повдигнатите срещу Христо Грозев обвинения", посочи още той и допълни: "За нас този акт е неприемлив."