Напрежението се изостря: Митрофанова заплаши българските власти

Не доставяйте оръжие на Украйна, остро заяви руският посланик у нас

Новини
19:25 - 17 Март 2022
9698
Напрежението се изостря: Митрофанова заплаши българските власти

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова излезе с остро предупреждение към управляващите у нас, заради евентуален износ на оръжие и боеприпаси за Украйна. Според нея подобни действия ще доведат до отрицателни последици в отношенията между България и Русия.

"Министерството на отбраната на Русия предупреждава луди глави, замаяни от антируската пропаганда, че унищожаване на чуждестранни наемници, пристигащи в Украйна, ще се продължи. Бих искала да предупредя официалните български власти, че доставките на оръжия (включително от съветски произход) и бойни припаси за украинските националисти едва ли ще добави оптимизма за двустранния диалог, който засега и без това е влошен", посочи посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова във видеозапис, разпространен на официалната страница на дипломатическата мисия във фейсбук.

"В контекста на провежданата от ВС на Русия специална операция в Украйна отделни представители на местния елит прокарват тезата за необходимостта да се разграничи руският народ от Президента на Руската Федерация Владимир Путин. Тази "нова" теза на западната пропаганда е добре позната още от периода на Великата Отечествена война. Фашистките агресори безуспешно тиражираха подобни неща на окупираните територии с цел да деморализират населението и го подтикнат към сътрудничество. Да напомня, че на президентските избори, състояли се на 18 март 2018 г., 76,69% от гласувалите избраха за държавен глава Владимир Путин. Днес подкрепата на Президента надхвърля 70%, и този показател на доверието на руските граждани продължава да се увеличава на фона на натиска върху Русия от страна на колективния Запад", заяви в съобщението си руската посланичка.

Същевременно все повече стават гласовете, които призовават за нейното отзоваване от страната.