Мизерия заради тока: Спряха ескалатори и асансьори, НАП е без електронна система

Подвижни платформи на гарата, в подлези и големи хипермаркети "замръзнаха"

Новини
17:20 - 25 Август 2022
5825
Мизерия заради тока: Спряха ескалатори и асансьори, НАП е без електронна система

Шокиращите цени на тока, особено на промишления и мрачните прогнози за Жанвиденова зима-2 подложи на стрес-тест куп държавни учреждения и организации, които стиснаха кесиите по всички фронтове. 

В маса големи и по-малки институции и компании, подплашени от препускащите цени, започнаха да изключват съоръжения и уреди, за да пестят от скъпото електричество предварително. Така на възлови метростанции, на гарата, по подлези и надлези, в столицата се усеща всеобща мизерия, и то още през лятото. 

Още преди два-три месеца внезапно се оказа, че част от ескалаторите на някои метростанции, както и на гарата, не работят. 

Разбира се, подвижните платформи спряха просто с табелки - ” Не работи” и без повече обяснения. Служителите по гишетата пък явно са инструктирани да не дават никаква информация защо толкова дълго няма кой да поправи ескалаторите.

Някои големи хипермаркети очевидно също тръгнаха да пестят– ескалаторите в „Била” на „Раковски” не работят вече няколко месеца.

На много места в столицата спряха и асансьорите, предназначени за хора с увреждания и очевидно никой не възнамерява да ги ремонтира. Това вече минава границите на социалната поносимост, коментират хората. 

С тежки икономии тръгна и НАП – институция, която доскоро се гордееше с електронната си система за обслужване на гражданите. В централния офис на „6-и септември” обслужването цъкаше по часовник, защото с електронното номерче обслужването ставаше бързо, комфортно, без опашки и блъсканици.  

Вече повече от 2 месеца обаче, модерната технология е изключена, а двете сензорни табла, на които клиентите заявяваха услугата и получаваха ред с номерче, са с изкорубени екрани, като от тях стърчат само жички.

Това бе най-големият комфорт за гражданите, а сега посетителите се напътстват от служителка на информацията на входа, която съветва в коя стая да влезете, за да свършите работа.

Служители се оплакват, че в много големи офис сгради климатиците са спрели да работят, и то в жегите. Дали това е умишлен ход на собствениците на големи компании и фирми, не е ясно, но масовите коментари са, че особено в големите „стъклени” офиси в София, сметките за промишлен ток са чудовищни и достигат няколко хиляди лева всеки месец.     

Цената на промишления ток принципно се мени постоянно, но грубо  цифрата е около 1110 лева на мегаватчас.

На фона на цялата разруха, столичани си задават въпроса - щом сега е така, с какви ли "екстри" ще ни изненадва градът през зимата.   

Снимки: Валерия Йонкова