Младежките национали загубиха от Германия с дузпа

Нашите изобщо не се притесниха от гранда при гостуването в европейска квалификация

У нас
21:29 - 11 Октомври 2024
10984
Младежките национали загубиха от Германия с дузпа

Националният отбор на България за младежи до 21 години отстъпи с 1:2 пред Германия в предпоследния си мач от квалификациите за европейското първенство през 2025 година в Словакия.

Успехът осигури на германците първото място в група "D" с 25 точки, а с това и автоматично класиране за шампионата на Стария континент за седми пореден път. Българският тим, за който срещата бе без значение за класиране, остава на третото място в подреждането с 12 точки.

Срещата в Регенсбург започна с мощен натиск на домакините и в първия четвърт час българите много рядко успяваха дори да се доберат до топката. Логично Германия успя и да поведе в този период. Това стана в деветата минута, когато нападателят на Борусия Дортмунд Максимилиан Байер бе точен с глава след центриране от десния фланг.

В 18-ата минута Ансгар Кнауф се измъкна зад българската защита, но си поведе лошо топката и вратарят и капитан на България в този мач Дамян Христов успя да излезе и да улови.

Две минути след това дойде и първата българска атака в мача, при която Никола Илиев стреля високо над германската врата от границата на наказателното поле. Този епизод обаче даде смелост на българските футболисти и във втората половина на първата част играчите на старши треньора Александър Димитров доминираха.

Така се стигна до 37-мата минута, в която Марин Петков открадна една топка пред наказателното поле на домакините, комбинира с пета със Станислав Шопов, който подаде на непокрития Никола Илиев и той от малък ъгъл не остави шансове на германския страж Ноа Атуболу за 1:1.

Точно преди почивката Марин Петков можеше да вкара и втори гол, но Атуболу с върха на пръстите изби в корнер прехвърлящия удар на играча на Левски.

През второто полувреме Германия отново успя да натисне и да поведе. В 66-тата минута Борислав Рупанов фаулира в наказателното поле на Христов германски играч и главният съдия свири дузпа.

Зад топката застана таранът на Бундестима Ник Волтемаде, който с категорично изпълнение направи резултата 2:1 в полза на домакините.

До края на срещата германците умело запазиха аванса си, без да позволят на българския тим да организира натиск, както го направи в края на първото полувреме. 

България приключва участието си в квалификациите с гостуване на Израел на унгарска земя идния вторник, докато за Германия предстои визита на втория в групата Полша, който има 21 точки.

Състав на България (4-3-3): Дамян Христов - Мартин Георгиев, Велко Йеленкович, Атанас Чернер, Димитър Папазов - Станислав Шопов (88-Антоан Стоянов), Емил Ценов, Кристиян Стоянов (74-Емануел Мирчев) - Марин Петков (88-Роберто Райчев), Борислав Рупанов (74-Борислав Станков - Слави), Никола Илиев (86-Мартин Сораков)