Младите ги тресе голям страх от провал

Общество
17:54 - 04 Октомври 2024
3660
Младите ги тресе голям страх от провал

Приблизително половината от българските младежи се притесняват от финансови проблеми. “Получаващите над 2 хиляди лева заплата са с най-големи притеснения за бъдещето си. Това са едни от най-добре платените млади хора. 49% от тях се питат как ще създам семейство, как ще гледам децата си, имам ли достатъчно перспектива на работното си място?” Този извод правят в свое представително изследване от изследователски център “Тренд”, които отчитат страх за проблеми с парите при младите. Проучването е представително за хора на възраст 15-29 години, проведено е от 9 до 16 септември 2024 г. сред 800 души по метода пряко полустандартизирано интервю “лице в лице”, по поръчка на Сдружение “Мрежа за развитие на личността и талантите”.

“Произвеждаме едно тревожно поколение, което се притеснява как ще се оправя във финансово отношение в бъдеще”, заяви социологът Евелина Славкова.

Тя обобщи, че във възрастовата категория 15-19 години те все още не се замислят много, но след 25-годишна възраст драматично голям процент от младите хора посочват, че финансовите проблеми са основното нещо, от което се притесняват.

“Това са драматични данни! Направих си труда да потърся статистика от света - няма такава тревожност за финансови проблеми в други държави”, заяви Славкова. Посочи, че това притеснение е гарнирано от тревожност за неуспехи в кариерата, които са сред 23% от запитаните, както и липса на стабилни лични взаимоотношения.

“Това е най-вече в София, в страната е по-различно в това отношение, не малко от отговорите записват и страх от физическо здраве - 15 на сто. Виждаме драматични проблеми, влияещи със сигурност върху живота на младите хора, когато си дадат сметка какво следва оттук нататък. Това са едни тревожни младежи, създаващи и тревожно общество”, заяви социологът.

“Страхът от провал блокира младите - това е една от основните причини за фиксацията в крайния резултат, зависи от семейство, учители, треньори”, заяви спортният психолог Теодора Ангелова. “Този страх не им дава възможност да извадят от себе си най-доброто, на което са способни. Така те ще се страхуват да не сбъркат, затова фокусът трябва да е как да се надграждат, как да стават все по-добри, да развият свои умения и качества”, заяви още Теодора Ангелова.

Социалният експерт Христина Христова посочи, че младежката възраст е най-сложната в живота. “Тогава текат едновременно двата процеса на подготовка за живота и реализация. Образоват се, но и започват работа, да търсят партньорства и обществения труд. Големи проблеми срещат 27%, имат съмнения дали ще се реализират в работата, а 19% дали ще се реализират добре”, цитира Христова и отбеляза данните като показателни за тревожна статистика.