МО: Позицията на България е синхронизирана със съюзниците от НАТО

Новини
19:30 - 27 Юни 2024
2100
МО: Позицията на България е синхронизирана със съюзниците от НАТО

В приетата от Министерския съвет позиция на страната ни за срещата на върха на НАТО във Вашингтон идния месец няма нищо, което да накърнява националния ни интерес или да застрашава националната сигурност.

Това заяви заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев по повод на отказа на президента Румен Радев да води делегацията на страната ни във Вашингтон. Радев мотивира отказа си с това, че не приема "някои положения от приетите от служебното правителството рамкови позиции, свързани с ангажименти, които страната ни поема по отношение на войната в Украйна:

"Позицията на страната ни е синхронизирана с тази на Алианса.

Предложението към президента е направено в качеството му на върховен главнокомандващ и държавен глава. Решението да участва или не, както и да изразява отношение, позиция, мнение по така направените предложения си е лично негово качество и мнение", заяви заместник-министърът

Във връзка с изразената официална позиция на президента Румен Радев по отношение участието в Срещата на върха, Министерството на отбраната изразява становище, че приетото решение вчера с позиции за такава среща на върха, предстояща, е регулярна, официална, утвърдена процедура през последните години за приемане на мандат в защита на националния интерес и участие по въпросите от дневния ред на такъв тип високо ниво мероприятие, посочи Илиев. В приетата позиция няма накърняване на националния интерес, няма нищо, което да застрашава националната сигурност, каза зам.-министърът и добави, че подкрепата за Украйна е изцяло в съответствие с решенията на Народното събрание, е непоколебима и ще бъде оказвана, докато е необходима.