Молдова орязва броя на руските дипломати

Русия
12:19 - 26 Юли 2023
1785
Молдова орязва броя на руските дипломати

Молдова намалява броя на служителите в руското посолство. Това съобщи на заседание на правителството министърът на външните работи и европейската интеграция на страната Нику Попеску, цитиран от ТАСС.

"Съгласихме се с институции и лица, вземащи политически решения, че ще бъде необходимо да се ограничи броят на руските дипломати, акредитирани в Молдова", посочи той обясни решението със съмнения, че "редица служители на посолството може да са замесени в усилията за дестабилизиране на ситуацията в страната".

На свой ред руският посланик в Молдова Олег Васнецов заяви, че решението на Кишинев подкопава възможността за диалог между двете страни. Той беше привикан в молдовското министерство на външните работи, след като в местни медии се появи информация, че посолството е разположило шпионски устройства на покрива си.

"Целият този така наречен шпионски скандал е претекст за взетото преди години решение за съкращаване на броя на дипломатическия персонал. Съответно бяхме уведомени за това днес. Според нас това сериозно подкопава възможността за диалог между двете страни и, разбира се, това решение абсолютно не е в съответствие с духа на приятелски настроените към нас страни", подчерта Васнецов.

По-рано тази седмица молдовското външно министерство изрази загриженост относно твърдения в местни медии, че Русия е поставила антени в посолството си за събиране на поверителна информация. Руският посланик в страната пък настоя, че антените са били разположени там преди няколко десетилетия и не представляват заплаха за сигурността на Молдова.