Молдова получи военна помощ от САЩ

САЩ
17:48 - 02 Август 2023
1887
Молдова получи военна помощ от САЩ

САЩ са предоставили военна помощ на Молдова като част от процеса на модернизация на молдовската армия. Това съобщиха посолството на Щатите в Кишинев и Министерството на отбраната на страната.

"Днес отбелязваме доставката на военно оборудване от САЩ на молдовската национална армия", се казва в изявлението на посолството, цитирано от Kyiv Independent.

"През последните 31 години правителството на Съединените щати, чрез Европейското командване на САЩ, предостави над 123 млн. долара военна помощ, обучение и образование и над 36 млн. долара хуманитарна помощ по искане на настоящото и предишните молдовски правителства", гласи още позицията.

Според посолството САЩ са се договорили с Молдова за редовна помощ за отбрана през 2019 г. и последният пакет е част от тези рутинни доставки.

Министерството на отбраната на Молдова заяви, че пакетът е част от усилията за модернизиране на армията и повишаване на отбранителните способности на страната.

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна засили притесненията на прозападното правителство в Кишинев по отношение на руската заплаха. Молдовският регион Приднестровие остава под руска окупация след Приднестровската война през 1990-1992 г.

През февруари президентът на страната Мая Санду предупреди, че Москва планира преврат, за да свали от власт сегашното ръководство. На 8 май Леонид Манаков, който представлява Приднестровието в Москва, поиска в региона да бъдат разположени повече руски "миротворци" поради "влошаващата се ситуация със сигурността".

Молдова също така изгони редица руски дипломати и служители на посолството в края на юли, малко след като медийно разследване разкри, че в руската дипломатическа мисия в Кишинев са разположени устройства за събиране на разузнавателна информация, т.е. за шпионаж.