Молдова спря руските новини със закон

Общество
15:44 - 03 Юни 2022
3655
Молдова спря руските новини със закон

Молдовският парламент прие закон, забраняващ излъчването на руски новинарски програми по местните радио и телевизия. Съгласно Закона за информационната сигурност е забранено "препредаването по радиото и телевизията на новини, военни, политически и аналитични програми от страни, които не са ратифицирали Европейската конвенция за трансгранична телевизия".

Освен това 50% от чуждестранните програми, излъчвани по телевизията, трябва да идват от ЕС, САЩ или страни, подписали тази европейска конвенция, съобщава БТА.

Така молдовските телевизионни канали ще могат да излъчват само руски филми, сериали, музикални или развлекателни програми, но не новини и актуални програми.

Всъщност забраната за излъчване на новинарски програми, която вече беше въведена през 2017 г. и след това беше отменена през 2020 г., е в сила от началото на руското нахлуване в Украйна и законът само я облича в правна форма.

В контекста на нахлуването Молдова, в която се говори предимно румънски език, но в която има многобройно рускоезично малцинство, демонстрира решителна подкрепа за Киев. Тя приема бежанци от войната, подаде молба за членство в ЕС и получи обещание от Европа за значително увеличение на военната помощ.

Кишинев се опасява, че Москва може да избере Молдова за мишена, особено след като сепаратисткият регион заяви, че през април е бил подложен на обстрел от страна на Украйна. Руските власти отправиха гневни критики към Кишинев по този повод, припомня Франс прес.

През май британският външен министър Лиз Трус заяви, че съюзниците в НАТО водят разговори за въоръжаването на страната с по-модерно оръжие, за да може тя да се отбранява, ако стане обект на руска атака.