Money, Money, Money: Защо Мелинда се разведе с Бил Гейтс?

Бившата съпруга на милиардера признава абсурда толкова много богатство да е съсредоточено в ръцете на един човек

Изповеди
22:30 - 04 Февруари 2022
10888
Money, Money, Money: Защо Мелинда се разведе с Бил Гейтс?

Разводът на 2021 г. определено бе този на Бил и Мелинда Гейтс. След 27 години брак те сложиха край на съвместното си съжителство, поделиха си милиардите и бившата съпруга на основателя на „Майкрософт” стана една от най-богатите жени в света. А той се оплака, че е преживял най-трудната година в живота си.

Още при обявяването на новината за развода двамата вече бивши съпрузи дадоха категоричната заявка да запазят добрия тон помежду си, както и съвместната работа по благотворителната организация „Bill and Melinda Gates Foundation”. Те я създадоха заедно преди години и успяха да подпомогнат много хора и инициативи със сериозни финансови ресурси.

Тази седмица обаче бившата госпожа Гейтс разпространи писмо, с което уведоми, че вече няма да насочва по-голямата част от богатството си към филантропската организация, която е една от най-големите в света. Вместо това, тя ще продължи да дарява повечето от милиардите си на други фондации по целия свят.

"Признавам абсурда толкова много богатство да е съсредоточено в ръцете на един човек и вярвам, че единственото отговорно нещо, което може да се направи с такова състояние, е да го раздадеш - възможно най-внимателно и въздействащо. Крайната цел на всеки филантроп трябва да бъде да направи необходимостта от филантропия остаряла", пише в него тя.

И пояснява, че вече е решила не просто "да пише чекове", а да прави много повече за каузите, които наистина я вълнуват - да посвещава времето, енергията и усилията си за борбата с бедността и насърчаването на равенството”, споделя тя пред медиите.

* Money, Money, Money е популярна песен на шведската поп група AББА.