Мор: Големият бариерен риф наполовина мъртъв

Куриози
14:03 - 15 Октомври 2020
1892
Мор: Големият бариерен риф наполовина мъртъв

През последните три десетилетия броят на колониите на коралови полипи в Големия бариерен риф е намалял средно с 50%. До този извод стигнаха учени, резултатите от изследванията на които бяха публикувани от научното списание Proceedings of the Royal Society B, предаде „Фокус”.

„Броят на полипите в малки, средни и големи колонии е намалял с повече от 50% в сравнение с 1994-1995 г. Това е характерно както за плитките, така и за дълбоките рифови райони, както и за всички видове полипи. Това засяга най-солно разклонените и подобни на маса коралови полипи, чиито популации бяха покосени от топлинни вълни през 2016 и 2017 г.“, каза един от авторите на изследването, професор от университета Джеймс Кук (Австралия) Тери Хюз.

Колониите на кораловите полипи се считат за един от най-точните показатели за състоянието на океанските екосистеми и как те се влияят от неблагоприятни фактори като подкисляване на морската вода и глобално затопляне.

Факт е, че способността на кораловите полипи да изграждат варовити черупки се влияе дори от най-малките промени в средната температура на водата, промените в характера на движението на теченията и киселинността на океаните. Например, ако температурата и киселинността на морската вода се повишат, тогава тези организми приемат по-малко калциеви йони и въглена киселина, което прави черупките им по-крехки. Като цяло това се отразява негативно на здравето на тези същества.

Изследователите изчисляват, че приблизително 20% от кораловите рифове и други колонии на полипи, включително Големия бариерен риф, могат напълно да изчезнат през XXI век. В допълнение към климатичните фактори и натрупването на CO2 във вода, тяхното съществуване е застрашено от нови инфекции и паразити, които се разпространяват в Тихия и Индийския океан.

Изучавайки как размерът на типичните колонии на полипи в Големия бариерен риф се е променил през последните три десетилетия, Хюз и колегите му са установили, че тези процеси вече са унищожили повече от половината коралови полипи на неговата територия.

В своето проучване учените обединяват данните от собствените си експедиции от последните години, както и информация, събрана от други групи учени в края на XX и началото на XXI век. Благодарение на това климатолозите изчисляват средния брой полипи, живеещи в колонии от различни видове, както и тяхната възраст, размер и плодовитост.

В резултат на това беше установено, че типичната популация на коралови полипи в колонии с всякакви размери във всички краища на Големия бариерен риф е значително намалена. Това засегна почти всички видове полипи. Тези процеси бяха най-силно изразени в северните и централните райони на рифа. Учените предполагат, че това се дължи на увеличаване на екстремните метеорологични явления, включително топлинни вълни в океана.

Хюз и колегите му отбелязват, че спадът е засегнал както младите корали, които все още не могат да се възпроизвеждат, така и възрастните. Подобни тенденции, според климатолозите, правят коралите още по-уязвими от климатичните промени и могат да доведат до изчезването на най-малките колонии от полипи през следващите години.