Морето в мъртва хватка - как да я познаем (ГРАФИКИ)

Ако видите празно и тихо пространство между вълните, не влизайте във водата - опасно е!

Актуални новини
14:20 - 12 Август 2022
6077
Морето в мъртва хватка - как да я познаем (ГРАФИКИ)

Силно вълнение и интензивни гръмотевични бури се очакват по българското Черноморие в следващите дни. През следващите дни морето ще крие опасното с умерено вълнение и ветровито време по брега. От утре започват отслабване на вълнението и опасното време. Очаква се поява на мъртво течение, така плажуващите трябва да са много внимателни, предупредиха синоптици и спасители на плажа.

Опасните явления ще продължат до неделя или понеделник, но мъртвото вълнение е възможно да продължи и повече.

"Вълнението е по-силно на юг от Обзор, на север по Черноморието то е по слабо. За него е характерно след отслабването на вълнението водните маси да се отдръпнат", поясни климатологът Петър Янков.

Той подчерта, че през съботния ден по морето ще вали, но дъждът ще отмине бързо. По-динамично откъм валежи ще бъде в западната половина от страната.

"Днес, в петък, събота и неделя Рила и Пирин ще бъдат негостроприемни за всички любители на високопланинския туризъм", категоричен бе климатологът. Според него всички тези явления за напълно нормални са летните месеци.

Август е месецът, в който морето се променя и се появява мъртвото вълнение. От началото на седмицата бурният вятър създаде много работа на водните спасители.

„При мъртво вълнение хората не трябва да влизат навътре в морето. Ако вече са го направили обаче, трябва да излизат косово - т.е. по диагонал, за да не ги тегли морето право навътре”, каза инструкторът от БЧК Васил Алексиев.

Концесионерът на плаж „Крайморие" Николай Димитров отбеляза, че при мъртвото вълнение водата е привидно спокойна.

„Вълната е малка, без височина, но когато се влезе в морето, човек усеща под краката си много силно издърпване на пясък и започва да потъва в него. Веднага трябва да се излезе на брега”, добави той.

Съветът е: Ако видите празно и тихо пространство между вълните, не си позволявайте да влизате във водата!

На Илинден (по стар стил 2 август) морето се обръща - това всички сме чували, а моряците се страхуват от този ден не без основание. Някъде около началото на август започват да духат есенните ветрове и все по-често се появяват опасно мъртво вълнение и подводно течение.

В ранните часове на деня морето може да изглежда спокойно, но не винаги е безопасно.

Ако попаднете в такова явление, не трябва да се паникьосвате, а да се обърнете по гръб, защото човешкото тяло има плаваемост и така най-лесно може да се откопчите от "хватката" на морето.

Ако видите празно и тихо пространство между вълните, не си позволявайте да влизате във водата. Мястото между трите стрелки, всъщност е мъртвото вълнение. Това е много силно течение, което няма да ви позволи да се върнете на брега, а ще ви завлече доста навътре в морето.

Трябва да сте наясно и че мъртвото вълнение не завлича към дъното. Навътре - да, но не надолу. То не е водовъртеж и с голяма скорост се движи само повърхностният слой вода. Не е широко. Не превишава 50 м, най-често е 10-20 м.

Като поплувате 20-30 м настрани, ще излезете от него. Не е дълго и не тегли километри навътре. Бързо отслабва там, където връхчетата на вълните почват да се разбиват. Това място е максимум на 100 м от брега. Ако ли пък не можете да плувате, не влизайте да се плацикате там, където няма вълни и морето е най-спокойно. Мъртвакът е точно там.

Мъртвото течение е перпендикулярно на бреговата ивица. След като усетите, че силата му намалява, започнете да плувате успоредно на брега. В момента, в който можете да го направите и водата не ви връща обратно, насочете се право към плажа, използвайки вълните за помощ.

Седмица продължава мъртво вълнение с огромни вълни, които блъскат бреговете на Бургаския залив. В четвъртък, вълнението на морето бе четири бала, а ден преди това, на отделни ивици достигаше до 6 бала. Вълните заливаха първата линия на чадърите и шезлонгите, а в Ахтопол преди два дни се изви мощна буря, която изпочупи голяма част от тях.

За да утихне морето, нужни са две неща - или да завали дъжд, или да задуха не северен, а южен вятър. Мъртвото вълнение обикновено трае по 3, 5, 7 дни. 

Имало е години обаче, когато мъртвакът не си е отивал 20 поредни дни т. е. цял месец.

“Истински кошмар е. Освен мъртвото вълнение има и силен мелтем - вятър, който вдига вълната”, разказаха спасители.