Москва благодари на Украйна за пускането на руски самолет

Наложило се е машината да прелети над района на Лвов, за да избегне приближаваща буря

Свят
14:05 - 09 Август 2019
1961
Москва благодари на Украйна за пускането на руски самолет

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова благодари на Украйна за разрешението й руски самолет да премине през въздушното й пространство, съобщава "Спутник". Това се случва за първи път от 4 години.

"Прекрасна новина! Благодаря!", написа Захарова в официалната си страница във Фейсбук.

По данни на украинските служби за въздушна навигация Боинг-738 на руската авиолиния "Глобус", изпълняващ полет от Бари (Италия) за Москва е бил оторизиран да прелети района на Лвов, в Западна Украйна, за да избегне приближаваща буря.

Боингът-738 навлезе във въздушното пространство на Украйна в 15:07 UTC на 7 август и излезе в 15:33 UTC, съобщават украинските служби. Те посочват, че решението е било взето съгласно международните правила и препоръките на Международната организация за гражданска авиация. Службите подчертават още, че предотвратяването на самолетни катастрофи е техен приоритет.

Украйна затвори въздушното си пространство за руски самолети на 25 октомври 2015 г. Ограничението беше наложено на основната авиолиния на Русия "Аерофлот", както и на други авиокомпании, като "Якутия" и S7, заради изпълняване на полети до Крим след отцепването на републиката от Украйна и анексирането й от Русия през март 2014 г.

На свой ред Москва отговори с аналогична мярка, която ще остане в сила, докато Киев не отмени своята забрана.