Москва и Баку с остри думи относно Нагорни Карабах

В събота Русия изрази дълбока загриженост по повод засиленото напрежение

Русия
12:23 - 28 Март 2022
2017
Москва и Баку с остри думи относно Нагорни Карабах

Русия и Азербайджан си размениха през уикенда остри думи относно придвиженото на азербайджанските военни части из Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

През 2020 г. армията на Азербайджан изтласка от обширни части на спорната област арменските сили, които ги контролираха от 90-те години. Тази шестседмична война приключи с примирие с посредничеството на Русия.

В събота Москва изрази дълбока загриженост по повод засиленото напрежение в Нагорни Карабах и призова към спокойствие в района. Русия каза, че азербайджански войници са нарушили примирието, като са навлезли в зона под контрола на руски мироопазващи части край село Фарук, но до неделя са се изтеглили оттам.

Баку отхвърли твърдението на Москва.

"Не е имало промяна в позициите на азербайджанската армия в село Фарук, което е част от суверенната територия на нашата страна", заяви вчера азербайджанското министерство на отбраната. Според ведомството информацията за изтеглянето на азербайджански части от тези позиции не отговаря на истината. "Нашата армия има пълен контрол върху оперативната ситуация", подчерта министерството.