Москва твърди: Евространи искат доставки на руски газ и през 2025-та

Имаме синьо гориво, ще го доставим, заяви вицепремиерът Александър Новак

Новини
18:16 - 09 Октомври 2024
7740
Москва твърди: Евространи искат доставки на руски газ и през 2025-та

Има предложения от страни членки на Европейския съюз покупките на руски газ да продължат и след края на тази година, заяви днес руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от Ройтерс.

"Многократно сме изразявали нашата позиция, че проблемът трябва да бъде решен от нашите партньори-купувачи и съответно на нашите колеги от Украйна, през която се извършва транзит", заяви Новак пред репортери и допълни "имаме газ, ще го доставим".

Доставките на руски газ за Европа през Украйна бяха ограничени от началото на войната, което накара ЕС да намали зависимостта си от руската енергия. Въпреки това страни като Словакия, Австрия и Чехия продължават да получават руски газ, пише БТА. 

По-рано този месец премиерът на Словакия Роберт Фицо, заяви, че страната е силно заинтересована транзитът на газ и петрол от Русия през Украйна да продължи, допълвайки, че е налице силен натиск от страна на Европейската комисия този транзит да спре.

Попитан дали купувачите в ЕС са се обърнали към Русия за подновяване на сделката, Новак каза, че "има конкретни предложения за желание, но няма такава информация, че това е превърнато в правни действия или документи".

По-рано тази седмица украинският премиер Денис Шмигал обяви, че Киев няма да удължи споразумението си с Русия, изтичащо в края на 2024 г., за транзит на газ.

Новак допълни, че (до момента) не са водени преговори с Азербайджан относно суап споразумение за транзит на газ през Украйна.

През юни ЕС и Украйна са поискали от Азербайджан да улесни дискусиите с Русия относно сделката за транзит на газ, заяви тогава съветник на президента Илхам Алиев.