МОСКВА ЗА СМЯХ: Индия кацна на Луната

Любопитно
15:51 - 23 Август 2023
4269
МОСКВА ЗА СМЯХ: Индия кацна на Луната

Мисията на индийската космическа агенция влезе в историята като първата, която каца на южния полюс на Луната.

Индия е едва третата страна, която е извършила меко кацане на единствения естествен спътник на Земята след САЩ и бившия СССР, съобщава "OFFNews", като се позовава на информация от световните агенции. 

Апаратът Чандраян-3 направи успешно кацане в 15,34 часа българско време днес.

Това е вторият опит на Индия, след като през 2019 г. "Чандраяан-2" успешно влезе в лунна орбита, но във финалната фаза спускаемият апарат се разби. С днешният успех страната може да претендира, че е космическа сила и ще допринесе значително за изследването на спътника на Земята и възможността той да бъде използван за изследвания от астронавти, включително за бъдещи мисии до по-далечни места като Марс.

Спускането бе изцяло предадено на автоматична система, която задейства поредица от маневри, когато апаратът бе над програмираната зона. След тест за състоянието на "Чандраяан-3" сондата трябва да извърши експерименти в продължение на две седмици.

"Този успех принадлежи на цялото човечество и ще помогне на лунни мисии на цялото човечество в бъдеще", каза индийският премиер. "Уверен съм, че всички страни в света, включтелно тези от Глобалния юг, са способни да постигнат тезии неща. Всички можем да се стремим към Луната отвъд нея." По думите му днешното постижение показва, че "можем да се учим от провалите си".

"Кацането на южния полюс на Луната ще позволи на Индия да провери дали на повърхността има воден лед. Това е много важно за събирането на данни и изучаването геологията на Луната", коментира за "Ройтерс" Карла Филотико от консултантската компания SpaceTec Partners.

В центъра за управление на полета в покрайнините на Бенгалуру до последно цареше тишина, докато специалисти и официални лица - включително премиерът Нарендра Моди по видео връзка от Южна Африка - наблюдаваха параметрите.