Може ли Местан да избяга в Турция?

Политика
19:47 - 15 Април 2019
2310
Може ли Местан да избяга в Турция?

Може ли лидерът на ДОСТ Лютви Местан да се укрие и да избяга в близката му Турция, за да избегне наказателното преследване за тежката катастрофа на пътя, в резултат на която уби 6-месечно бебе? Този въпрос си зададоха мнозина, след като стана ясно, че бившият депутат вече е обвиняем за причиняване на смърт и телесна повреда по непредпазливост.

Той беше освободен от ареста днес след 24-часово задържане, но му бе наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 10 000 лева. Освен това правораздавателните органи забраниха на Местан да напуска страната, което означава, че ще му бъде отнет международният паспорт.

Окръжната прокуратура в Кърджали прецени, че обвиняемият може да се укрие или да извърши друго престъпление и именно затова му бе наложена такава висока парична гаранция, както и забрана да напуска пределите на България.

Съвсем логично обаче възниква въпросът дали свързаният със съседна Турция Местан може да се опита да се възползва от връзките си там с високопоставени политици. Неофициално се твърди, че веднага след ареста в неделя следобед лидерът на ДОСТ, чрез свои доверени хора, е потърсил контакт с турския посланик в София, както и с други турски дипломати, работещи в България. Местан бил толкова уплашен от случилото се и споделил, че се чувства силно застрашен от факта, че трябва да прекара в ареста, както и че ще трябва да се изправи пред съда.

Асоциациите с негово евентуално бягство в Турция са логични, още повече, че това няма да е прецедент за него. През декември 2015 г., след като Лютви Местан беше свален от поста председател на ДПС и беше изключен от движението в резултат на емблематичната реч на почетния лидер Ахмед Доган, Местан се скри в турското посолство в София и известно време живя в резиденцията на турския посланик.

Лидерът на ДОСТ бе особено близък с бившия турски посланик Сюлейман Гьокче, който именно го приюти в резиденцията си в София в края на 2015 и началото на 2016 г. Висшият дипломат присъства на учредяването на ДОСТ през април 2016 г., а след това често се появяваше на партийни събития заедно с Лютви Местан. 

На 24 декември 2015 г. Лютви Местан получава подарък за рождения си ден от тогавашния турски посланик Сюлейман Гьокче по времето, когато българският политик се скри в посолството на Анкара


Съвсем наскоро, коментирайки напрежението между София и Анкара, породено от изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Турция се е намесила и е спряла приемането на спорни поправки в българския Закон за вероизповеданията, лидерът на ДОСТ каза следното: "Намесата на Турция във вътрешните работи на България е мит и той най-често се свързва с ДОСТ. Това са абсолютно измислени теми, които са част от механизма за изграждане на образа на злото в мое лице и в лицето на партията, която представлявам".