Мустафа Карадайъ възмутен, че не може да се агитира на майчин език

Политика
11:52 - 21 Февруари 2021
2305
Мустафа Карадайъ възмутен, че не може да се агитира на майчин език

"Днес много етнически и езикови общности по света отбелязват международния ден на майчиния език и заявяват на целия свят, че езиковото многообразие е духовно богатство и неизмеримо нематериално наследство на човечеството! В съвременния свят почти няма еднонационални държави, в които да се говори само на един език! Езикът е средство за комуникация и на това се базира развитието ни!" Това написа във фейсбук лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по повод Международния ден на майчиния език.

"В демократичните държави не съществуват забрани на определен език, за разлика от България, в която майчиното слово на сериозна част от сънародниците ни е забранено чрез Изборния кодекс - недопустима и нечовешка политика, наследена от тоталитарната държава и продължена от всички националистически партии в Народното събрание! Това вече превръща езика в инструмент за дискриминация!

Именно заради това ние чувстваме и приемаме днешния международен ден на майчиния език като много смислен празник, в който да си кажем и някои горчиви истини. Това е ден, в който осъзнаваме историческата си съдба в тази земя и живеем заедно с вярата, че градим общото ни бъдеще в общата ни родина. Езикът е неотменима част от духовната ни същност и днес ние поздравяваме всички учители по майчин език за тяхната любов, всеотдайност и нелека мисия да обучават деца-билингви!

Високо ценим техния труд в името на това всички ние да имаме познание и да пазим връзката с корените си! Съдбата ни е отредила тази земя, която е свещена и обща за всички ни, и това време, в което да живеем заедно в мир и хармония – всеки със своя език, своята вяра, своята култура и своята отговорност пред род и родина.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!", написа Мустафа Карадайъ.