МВР е направило 28 проверки на Ивелин Михайлов за финансови измами, побои и следене

Политика
16:14 - 24 Юли 2024
2658
МВР е направило 28 проверки на Ивелин Михайлов за финансови измами, побои и следене

МВР е работило по 28 проверки по сигнали срещу бизнесмена Ивелин Михайлов, свързани с него хора и фирми. Става въпрос за пълно портфолио от нарушения на Наказателния кодекс, включително побои, фалшификация на документи, финансови измами, следене и заплахи. 

15 от проверките са на областната дирекция на МВР във Варна.

Първата е още от 2016 г., била е разпоредена от окръжната прокуратура за финансови нарушения на кмета на Пазарджик Тодор Попов, негови роднини и Ивелин Михайлов. Ставало въпрос за даване на кредити.

През 2019 г. е имало досъдебно производство за продажба на акции. Третата проверка е от същата година по повод анонимен сигнал за това, че "Тогедър" ООД със собственици Вася Йорданова (бивша съпруга на Михайлов), други хора и той самият са създали финансова пирамида, която продава фалшиви акции на "Исторически парк", но прокуратурата отказала да образува производство. През 2023 г. пък проверявали Михайлов за неправомерно придобиване на имоти на територията на село Неофит Рилски.

"Има съмнения за схема за пране на пари, при която имотите се закупуват на силно занижени цени, близко до данъчната. В момента се извършва допълнителна проверка, съгласно дадени указания от наблюдаващия прокурор", каза вътрешният министър Калин Стоянов.

Той се яви на изслушване в парламентарната комисия за разследване на "Исторически парк". Заедно с него е
главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев, изпълнителният директор на НАП Румен Спецов и председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Петата проверка е от 2023 г. за фалшиви документи с цел смяна на управител на фирма "Дарма" ЕООД. Кметът на селото Стоян Михайловски заверил документи за това, така че в крайна сметка фирмата да бъде иззета от собственика ѝ, който е британски гражданин, и е продал три негови имота с обща площ 4 дка за едва 9 хиляди лева на фирмата "Задружно" на Ивелин Михайлов.

По-нататък има и проверки за "неправомерни действия" срещу общинските съветници във Ветрино, за изборни престъпления, нарушаване на условията на труд, за това, че е пречил на служители на Община Варна да имат достъп до строителен обект. Проверяван е дори във връзка с местните избори.

"Възложени са действия по установяване на дейността на дружеството "Пазители", осъществявала пропусквателен
режим на изборните секции на територията на община Ветрино", каза Стоянов