МВР иска двойни заплати за полицаи „на разположение”

Любопитно
12:21 - 29 Ноември 2021
2603
МВР иска двойни заплати за полицаи „на разположение”

Министерството на вътрешните работи планира почти да удвои парите, които вземат служители, когато са "на разположение", тоест готови са да се включат в задачи по охрана на обществения ред, ако се наложи, съобщи segabg.com.

Предложението е заложено в промяна на заповед на министъра на вътрешните работи, която мина обществено обсъждане през сайта за обществени консултации.

Когато са на разположение, всички служители са длъжни да се явят на работа, ако се налага, независимо кой ден от седмицата е и кое време на денонощието. Докато са в тази позиция, полицаите не могат да напускат дори населеното място, в което живеят, не трябва да употребяват алкохол и трябва постоянно да има връзка с тях.

Ако промените се приемат от кабинета, служителите, които са на разположение, от 1 декември ще получават вече по 35 стотинки на час вместо досегашните 20 стотинки. Дори това предложение не се приема от Синдикалната федерация на служителите в МВР. В тяхното становище за нововъведението пише, че няма как да приемат, че предложената сума от 0.35 лв. е адекватна.

Синдикалислите смятат, че и новата ставка е изостанала значително като размер спрямо икономическата обстановка в държавата. Припомня се, че и същата сума за кратко е била прилагана от началото на 2014 г. до юни 2015 г. Предложението на Синдикалната федерация на служителите в МВР е размерът на средствата за служителите "на разположение" да бъде 0.07% от Минималната работа заплата. Към днешна дата това са 46 стотинки.

За ръководството на МВР тази ставка е извън бюджетните възможности на министерството. Като аргумент се посочва, че проектобюджетът за 2022 г. и тригодишната прогноза още не са готови и не са определени таваните за разходите на ведомствата.

"При тази липса на яснота всяко поемане на ангажимент, което изисква допълнителен финансов ресурс, излага на риск финансовото изпълнение на бюджета", се казва в становището на ръководството на МВР.