МВР с извънредни мерки след ромските сблъсъци

Общество
15:12 - 23 Март 2023
1314
МВР с извънредни мерки след ромските сблъсъци

Набелязани са конкретни мерки за подобряване на безопасността и охраната на обществения ред в отдалечените населени места в общините Казанлък и Павел баня. Това съобщи на брифинг пред журналисти директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов.

Допълнителните мерки са във връзка с масовото ромско сбиване, което се разигра на паркинга на Кооперативния пазар в Казанлък на 20 март и след което един човек загина, а петима все още са с опасност за живота. В сбиването са взели участие над 30 души от две фамилии. Всички участници в масовия бой са установени. Веднага са задържани 19 души, 14 от които са били криминално проявени. Христов подчерта, че екипите на Районното управление в Казанлък са реагирали своевременно на сигнала за инцидента.

"Сигнал е получен в 13:55, който е подаден към патрулите в 13:57 часа. Полицейските екипи са били на мястото в 14:00 часа", посочи той. Христов каза, че полицейските служители са се придвижвали с включен специален светлинен и звуков режим. При чуване на звука участниците в сбиването са се разпръснали. "Реакцията на колегите е съвсем навременна", посочи началникът на ОДМВР.

Ст. комисар Лазар Христов обясни, че днес в Казанлък, предстои и среща с кмета на общината Галина Стоянова, която ще се състои в 15:00 часа. Очаква се да бъдат обсъдени допълнителни мерки. Христов изрази надежда в срещата да се включат и други кметове от региона. "Ако те не се включат, ще инициирам и допълнителна среща с тях", каза комисарят.

Той посочи, че служителите на МВР в региона са запознати с дългогодишната вражда между двата рода и са се отзовавали и на предишни сигнали. Според него в региона има недостиг на служители на полицията. "Наблюдава се липса на кандидати за работа към Районното управление в Казанлък и участъка в Павел баня", отбеляза Христов. Той каза още, че е възможно командироване на служители от близките населени места с цел засилване на нарядите в региона.

“Обмисляме начини за разрешаването на кадровите проблеми в МВР в Казанлъшко. Престоят и доста операции и реализации от наша страна на местно и национално ниво с цел предотвратяване на подобни инциденти”, каза още той.

Конфликтът е възникнал вследствие на дългогодишна вражда между две ромски фамилии от павелбанските села Тъжа и Манолово, и се е случил след съдебно дело между същите в Районния съд в Казанлък. Христов посочи, че с оглед на предишни конфликти между същите хора, на място пред сградата на съда са били изпратени екипи, но се е наложило те да се отзоват на друг сигнал.

"Ежеседмично са провеждани специализирани полицейски операции на територията на Павел баня, Казанлък и тези населени места - за изземване на евентуални огнестрелни оръжия, каквито, за щастие, не са намирани", обясни още той. Христов допълни, че след предишните инциденти между двете фамилии са провеждани беседи с участието дори на кмета на община Павел баня Иса Бесоолу, който да бъде медиатор между тях, с цел потушаване на напрежението.

Петима души са привлечени към наказателна отговорност и задържани за срок от до 72 часа с прокурорско постановление след масовия побой на паркинга на Кооперативния пазар в Казанлък от 20 март.

Това съобщи на брифинг пред журналисти окръжният прокурор Дичо Атанасов. След инцидента един човек загина, петима се борят и към момента за живота си, а още няколко са с различни телесни наранявания, посочи още той. Атанасов каза, че обвинения са повдигнати на една жена, един непълнолетен гражданин на 17 години и три пълнолетни лица. От събраните доказателства спрямо тях е повдигнато обвинение за убийство по чл. 115 от Наказателния кодекс (НК), но ако бъдат събрани достатъчно доказателства за особена жестокост, може да бъде преквалифицирано и по чл. 116 от НК.

С опасност за живота след инцидента в момента са пет лица, настанени в болнични заведения в Казанлък и Стара Загора. "Трима от тях са в особено тежко състояние, те са с травми, несъвместими с живота", коментира директорът на ОДМВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов.