МВР спря да търси убиеца Чане

В Костенец вече няма полицейска блокада, а само цивилни ченгета, местните пророкуват нови жертви

Новини
13:51 - 27 Май 2019
9280
МВР спря да търси убиеца Чане

МВР преустанови скъпоструващата акция по издирването на двойния убиец Стоян Зайков – Чане от Костенец, който не може да бъде намерен вече 18-и ден въпреки масовата полицейска хайка. Жители на Костенец разкриха пред LUPA.BG, че стотиците командировани от София спецполицаи са били изтеглени от планинския град през уикенда, след като безрезултатно диреха Чане повече от две седмици.

Според полицията Зайков е съумял да избяга от България веднага след убийството на своята съпруга Милена Шишкова, чийто обезобразен труп бе открит пред дома му в Костенец на 9 май. Ченгетата предполагат, че Чане е офейкал към Гърция, но не са изоставили и версията, че бандитът може и да се укрива някъде из Рила планина. Заради това в Костенец все още шетат дузина полицаи от столицата, които обаче са в цивилно облекло.

Стотиците ченгета от София, дошли в Костенец да дирят Чане, вече са изтеглени от града след двуседмично безплодно дирене на убиеца

Полицията работи чрез психолог и с 14-годишния син на Чане – Стивън, с надеждата момчето да насочи МВР към предполагаеми убежища на татко си. Според жителите на Костенец Чане поддържал отлични отношения с наследника си и години наред го мъкнел със себе си из планината.

От МВР все още не дават официална информация и за второто убийство в Костенец, случило се на 15 май. Тогава с прострелна рана в главата в къщата си бе открит втория братовчед на Стоян Зайков – Валентин. Местните предполагат, че Чане е гръмнал и роднината си, който го е заварил да се укрива на тавана на къщата му. Преди да се стигне до убийството на Валентин, той е отказал на полицията да ги допусне до дома си, като е гарантирал на ченгетата, че братовчед му не се укрива у тях.

„Не е 100% сигурно, че Чане стои зад убийството на родственика си“, предполага обаче столичен криминалист. Вече е установено, че двете убийства – на Милена и Валентин, са извършени с различни огнестрелни оръжия. В МВР се съмняват, че Чане разполага с внушителен оръжеен арсенал.

Изтеглянето на елитните подразделения на МВР от Костенец и освобождаването на града от полицейския обръч кара местните да се опасяват за сигурността си. „Миналата година спряха да издирват беглеца от затвора Пелов и след има-няма месец това доведе до гангстерска стрелба с два трупа в Ботевград“, спомнят си паметливи драматичната развръзка около издирването на Владимир Пелов. Тогава той намери смъртта си в престрелка с друг ботевградски бандит – Марио Панчев.